Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt mig få jobba som tandläkare

/

Annons

Det är dags att se över systemet. Jag är tandläkare och för mig är det viktigt att kunna arbeta som det i Sverige, men det är svårt att komma in i samhället.

Det råder brist på tandläkare i Sverige, men det tar alltför lång tid innan vi utländska tandläkare kan börja arbeta om vi kommer från länder som ligger utanför EU.

På folktandvården behövs det många professionella tandläkare, men socialstyrelsen kräver att de utländska tandläkarna ska ha godkänd kurs i svenska 3, klara ett prov på Karolinska institutet och göra praktik hos en legitimerad svensk tandläkare.

I dag är handläggningstiden mer än ett år hos socialstyrelsen för att få de utländska betygen godkända. Det betyder att det tar mycket lång tid innan vi kan börja arbeta, men tandläkare från ett EU land behöver bara det svenska språket.

Varför kan det inte vara samma krav för oss tandläkare som kommer från icke EU-länder. Socialstyrelsen borde ta mer hänsyn till lång yrkeserfarenhet. Systemet man har i Tyskland är bra och fungerande. Där kräver man språkkunskaper och sedan en tvåårig praktik med en legitimerad tandläkare för att komma ut i jobb. Det systemet skulle kunna fungera i Sverige också.

Det är viktigt med en längre praktik, för vi behöver lära oss yrkesspråket och hela processen inom svensk tandvård. För mig är det viktigt att kunna jobba som tandläkare i Sverige och jag hoppas att systemet ska underlätta möjligheten till det. Jag kan mitt jobb.

En frustrerad tandläkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons