Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Nato betala flyktingkatastrofen

Annons

Varför talas det aldrig om vem som är ansvarig för de stora flyktingströmmarna till Sverige och andra länder i dag?

Vi tänker på orsaken till att så många tvingats fly från länder som Afghanistan, Irak, Somalia och Libyen. Dessa länder har alla utsatts för Natos bombkrig, eller som i Syrien där Nato strider via ombud. Länder med regeringar som misshagat USA och som inte kunde tolereras, har bombats sönder och samman till ett permanent kaos. Hellre politiskt kaos, krig och elände för människomassor än en regering som går emot det amerikanska styret i världen.

Den amerikanska offensiven mot regeringar och stater, som bedrivit en självständig politik och inte samarbetat med USA, har dessvärre haft stöd också från EU och Sverige. Att denna krigspolitik också bär huvudansvaret för flyktingströmmarna och bidragit till den ökande rasismen i Europa bör sägas tydligt och det bör ställas krav på ansvar och konsekvenser, politiskt och ekonomiskt.

Sverige bör i stället ta avstånd från denna krigspolitik och återgå till en mer självständig politik. Sverige bör framöver inte delta i så kallade fredsoperationer tillsammans med Nato. USA och Nato borde få betala för vad de ställt till med i dessa och andra länder, ett krigsskadestånd för brott mot internationella överenskommelser om nationers rätt till självbestämmande. EU borde, i stället för att jaga fartyg som smugglar oskyldiga flyktingar, tillsammans med USA få betala för en FN-ledd fredlig återuppbyggnad i dessa länder, så att människor kan hoppas på ett bättre liv i sina hemländer i stället för att behöva riskera döden i Medelhavet och utsättas för rasismen i Europa.

Anders Martinsson och Åke Johansson

Vänsterpartiet Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons