Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss bli bäst på integration

/

Annons

I dag står vi inför en stor samhällsförändring som kan jämföras med de förändringar som skedde i samband med industrialiseringen. Då var det fattigdom och ny teknik som drev på förändringarna, nu är det GUD som gör det.

En av Sveriges mest meriterade politiska kommunikatörer och mannen bakom de nya moderaterna, Per Schlingman, förde detta resonemang på en workshop jag deltog i för en tid sedan. Med GUD menar han dock inte högre makter utan han syftar på globaliseringen, på urbaniseringen och på digitaliseringen.

Globaliseringen innebär att världen har krympt, vi blir allt duktigare på att handla över gränser, på att resa och arbeta över nationer.

Urbaniseringen har för Norrlands del inneburit och kommer att innebära stora utmaningar. Sverige leder urbaniseringsligan i dag, och vi har sällan eller aldrig sett så stora rörelser av människor som lämnar inlandet och Norrland för att istället bosätta sig i större städer söderut.

Digitaliseringen har under många år, och kommer även fortsättningsvis, förändra vår arbetsmarknad radikalt. I dag pratas det om den andra vågen av robotisering och automatisering, något som kommer att ställa helt andra krav på kompetenser hos oss som ska arbeta och leda Sveriges ekonomiska utveckling.

På lokala planet hörde jag för en period sedan Sundsvalls kommuns HR-direktör prata om att vi inom loppet av bara några få år kommer att sakna hundratals personer inom äldrevården, inom barnomsorgen och skolan. Inte ens om vi skulle anställa alla som i dag läser till undersköterskor skulle vårt behov vara tillgodosett, berättade hon.

Inte bara i Sundsvall utan i hela Norrland och även i stora delar av Europa kommer urbaniseringen och åldersstrukturen hos befolkningen att inom en mycket snar framtid leda till att vi står med stor arbetskraftsbrist. Alldeles för få kommer att finnas här uppe i norr för att ta hand om våra äldre.

HR-direktören är också bekymrad över bristen på krismedvetenhet i den här frågan. Det är som att vi inte vill se detta och inte vill hantera denna enorma utmaning som står och knackar på vår dörr. Jag som har arbetet inom bemannings- och rekryteringsbranschen vet att vi redan befinner oss mitt uppe i detta dilemma.

Vi har IT-företag, vi har industrier och ingenjörsföretag som skriker efter medarbetare men medarbetarna finns inte här. Den kompetens som efterfrågas finns inte att hitta i Sundsvall. Likadant är det inom sjukvården där bristen på läkare, sjuksköterskor med flera är akut.

Frågan jag ställer mig nu är hur Norrlands huvudstad ska anta dessa utmaningar? Stämmer det att krismedvetenheten är obefintlig? Eller är Norrlands huvudstad redo att arbeta proaktivt, att ta ledningen och visa resten av regionen och hela vår landsände, riktningen och lösningen på dessa utmaningar?

För samtidigt som många av de unga och välutbildade flyttar från Norrland har vi en grupp människor som flytt från de fasansfulla krigen i bland annat Mellanöstern. Det handlar om vuxna, barn, många välutbildade och andra med ett enormt sug att börja arbeta och hitta sig en ny plats att leva på. Dessa människor skulle kunna vara – ja, är – en viktig del av lösningen. Här kan vi hitta våra blivande läkare, undersköterskor, pedagoger och framtida lärare. Vi kan gå i bräschen och bestämma oss för att Norrlands huvudstad ska bli Europas bästa stad på integration.

Vår stad skulle kunna bli allmänt känd för sin öppenhet, sin starka vilja att växa och sin klokhet i att se människor som en resurs. Här måste politiken gå längst fram och visa vägen för både myndigheter och näringslivet i regionen. I dag har vi människor som vill bosätta sig i vår kommun, och vi kan välja att ta tillvara på det eller stå passiva. Det finns ingenting som säger att denna möjlighet är för evigt då konkurrensen om människor kommer att bli än större framöver.

Upp till bevis Norrlands huvudstad, här har du chansen att visa vägen till en expansiv, öppen och spännande region. Jag hoppas att du för våra äldres och våra barns skull, och för den framtida välfärden, antar utmaningen och därmed visar att du är Norrlands huvudstad.

Berivan Mohammed 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons