Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss stå enade mot hatet

/

Marsch i Martin Luther Kings spår.

Annons

Den 25 mars är det 50 år sedan Martin Luther King ledde sin berömda marsch från Selma till Montgomery, huvudstaden i delstaten Alabama. Det var det tredje försöket som gjordes. De två tidigare hade stoppats av delstatspolisen. Anledningen till marschen var att endast två procent av den afro-amerikanska befolkningen i Selma var röstberättigade. Martin Luther Kings namn är för evigt sammankopplat med människorättskamp och ickevåld.

Att vårt samhälle kan se det som King kämpade för som farligt tydliggörs i mordet på honom. Hans röst har inte tystnat. Han framstår än i dag som en föreblid när det gäller kampen mot rasism, hatbrott och främlingsfientlighet. Med tanke på bland annat den senaste tidens moskébränder så inser vi att denna kamp måste föras även i Sverige år 2015.

Vi har även i dagarna kunnat följa dödsskjutningarna i Paris och sett reaktionerna på detta. Moskén i Göteborg har bombhotats. Moskéer och bönehallar i Frankrike har attackerats. Det förutspås en massflykt av judar från Frankrike. Det är av yttersta vikt att vi reagerar mot detta våld som sker runtomkring oss och att vi som svenska medborgare markerar att våld aldrig kan vara en lösning och att våld aldrig kan utföras i Guds namn.

Troende som icke troende behöver resa sig upp och ta ställning mot det meningslösa lidande som dessa våldshandlingar skapar. Det är även av vikt att religiösa ledare i Sverige sluter upp i detta och skarpt markerar att dessa våldshandlingar aldrig kan berättigas från ett religiöst perspektiv.

Allt sådant våld, alla dessa attacker, och dessa övergrepp är ett regelrätt angrepp mot vår demokrati, mot religionsfrihet och yttrandefrihet. Det är ett angrepp mot vår mänsklighet och mot de mänskliga rättigheter vi kämpat för och fått stadgade. Det är ett angrepp mot oss.

Vi behöver komma samman över religiösa, kulturella och politiska gränser – troende, agnostiker, ateister, för att visa att vi i Sundsvall och Sverige står över dessa hatyttringar. Vi behöver komma samman över alla gränser, som den gång när Martin Luther King ledde marschen för medborgerliga rättigheter den 25 mars 1965. Vi måste visa att kärleken är större än hatet och att kärleken fördriver rädslan.

Läs också: Kyrkor går ihop i fackeltåg mot hot och hat

Det fackeltåg som avgår från Betlehemskyrkan i kväll måndag klockan 18.30 är en möjlighet att visa på att kärleken är större än hatet och att vi i Sundsvall står för varje människas unika värde, oavsett vem vi är och vad vi tror. Låt oss sluta upp i en marsch mot hatbrott och främlingsfientlighet och visa att Sundsvall är en stad där kärleken fördriver rädslan.

Stefan Andersson, Sundsvalls församling

Peder Forsberg, kulturarbetare

Birgitta Krona och Eva Mjönäs, Sundsvalls asylkommitté

Mats Johansson, Svenska frälsningsarmén

Mahamat Djidda, Integration och vänskapsföreningen i Västernorrland

Sayed Nami, Afganska kulturföreningen

Ulrika Hagevi, Betlehemskyrkan samt Sjukhuskyrkan

Sven-Erik Karlsson, Elimkyrkan

Elisabeth Ågren, Elimkyrkan

Josef El Zakka, Islamska kulturcentret i Sundsvall

Liza-Maria Norlin, Kristdemokraterna i Sundsvall

Maria Algotsson, Miljöpartiet de gröna

Agnes Johanson, Grön Ungdom Norr

Hans Zetterkvist, Vänsterpartiet

Solomon Gebremehedin, Eritreanska solidaritetsföreningen

Bodil Hansson, Socialdemokraterna

Patrik Gustavsson, Borgerligt alternativ

Anita Arnström, Pingstkyrkan

Abdi Moalin, Somaliska diaspora kulturföreningen

Raage Haji, Internationella föreningen i Sundsvall. 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons