Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss syna Greklandsmyterna

/

Annons

Det sprids många myter om varför Greklandskrisen uppstått. Det ligger en viss sanning i att ekonomin är och har varit misskött. Vad som inte är sant är den spridda myt som säger att greker går i pension så otroligt tidigt. Det är inte sant; den faktiska pensionsåldern i Grekland var, före krisen, 61,7 år (genomsnittet för EU var samtidigt 61,4 år). Grekerna arbetar mest i Europa. Inom OECD (som består av de 31 mest industrialiserade länderna i världen) är det bara sydkoreanerna som arbetar fler timmar per år än grekerna.

Pengarna som lånats ut till Grekland är inga nådegåvor utan förbundna med krav på massiva nedskärningar. Nu har det alltid varit och är alltjämt så att man aldrig kan ta sig ur en kris genom att skära ner. Köpkraften minskar och det som produceras kan inte säljas.

Den grekiska krisen är i viss mån orsakad av en uselt skött ekonomi. Dock ligger krisens orsaker även till stor del i att man införde Euron som valuta. Den monetära unionen utgår från att samtliga medlemsländers ekonomier är så pass lika varandra att de kan samsas kring samma valuta, samma ränta och samma Centralbank. EMU tar ingen hänsyn till att olika länder har olika ekonomier och konjunkturer. Den övervärderade valutan slog hårt mot exportindustrin, turismen och produktionen för inhemskt bruk. Om Grekland stått fritt från Euron hade värdet på valutan fallit dramatiskt, exporten hade blivit billigare, importen hade minskat och lönerna fallit. När denna möjlighet inte finns återstår en så kallad intern devalvering; nedskärningar i statsbudgeten.

Skuldkrisen är också ett resultat av nyliberalismen. Skulderna har inte orsakats av arbetarnas och de fattiga folkskiktens ”lyxliv”. Budgetunderskottet och statsskulden skapades av de skattelättnader och subventioner som genomförts; av OS-arrangemanget och av kostnaderna för NATO.

Perioden mellan 2000 och 2008 var en guldperiod för de grekiska företagen. Vinsterna ökade tiofalt. För de som lånat ut pengar till Grekland innebär det en strålande affär; de tjänar miljarder i ränteintäkter.

Undertecknad vill hävda att det enda som kan häva krisen i Grekland är ett utträde ur såväl EMU som EU. Regeringspartiet Syriza spelar med falska kort då de ställer upp bakom EU-samarbetet och ger väljarna det felaktiga budskapet att det går att vara med i EU utan nedskärningar och privatiseringar.

Peter Tjernberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons