Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledningen måste föregå med gott exempel

Annons

Frågan lyftes i en nyligen publicerad debattartikel om varför inte myndigheter själva lyckas avslöja korruption. Institutet Mot Mutor (IMM) är en av de verksamheter som omnämns i artikeln och jag tar därför tillfället i akt att beskriva min syn på frågan.

Jag vill inledningsvis förklara att IMM inte är en tillsynsmyndighet, utan en näringslivsorganisation, som sedan 1923 har haft till uppdrag att genom informationsspridning och utbildning motverka korruption. Sverige har internationellt sett en låg grad av korruption och det görs mycket i våra företag för att förebygga risken att utsättas.

Däremot ser vi att vi inte på något sätt är immuna i Sverige. Det händer här också och det är svårt att upptäcka. Svårt därför att korruptionen av sin natur är dold. Det är inte lätt för en revisor att i efterhand se på en faktura som avser tjugo konsulttimmar att sju av dem är en muta. För att korruption ska upptäckas och hanteras måste de viktigaste delarna i varje verksamhet, de anställda, få de verktyg de behöver.

Ledningen måste föregå med gott exempel och bygga en företagskultur där det är OK att fråga och där anställda har stöd för att kunna säga stopp om något ser märkligt ut. Om myndigheter upptäcker nog mycket kan diskuteras, men viktigast av allt är att varje enskild verksamhet ser till att stötta, leda och utbilda de anställda. Så att mutskandalerna inte behöver uppstå och hamna hos myndigheterna.

Helena Sundén

Generalsekreterare Institutet Mot Mutor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons