Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liggande budget är farlig för järnvägen

/
  • Att tillåta kvalitén sjunker ytterligare hos banverket är ett hot mot den tyngre industrin, persontrafiken”, skriver Anders L. Larsson.

Annons

Trafikverket har nyligen sagt upp 200 personer, vilket är en direkt följd av att alliansens politik röstades igenom med stöd av SD för år 2015. Hur man än vrider på regeringens tillkortakommanden så är regeringens budget för Trafikverket betydligt bättre. Alliansens budget för Trafikverket är både orealistisk och samhällsfarlig. Det är helt obegripligt att förstå att Alliansen lagt en så svag budget för Trafikverket, med tanke på de brott av järnverksräls och felväxlingar som uppdagats under senare år. Därtill hävdar Alliansen att de skall införa höghastighetståg på våra undermåliga järnvägar. Det är ruskiga tankar, med utgångspunkt på den kvalitets brister som finns av både materiel och teknik inom Trafikverket.

En stor del av den tyngre industrins produkter fraktas på järnväg: malm, stål, virke i både oförädlad form och förädlad form. Därtill så finns det inget annat realistiskt alternativ för många människor än järnvägen.

Att tillåta att kvalitén sjunker ytterligare hos Trafik­verket är ett hot mot den tyngre industrin, persontrafiken. Det är helt enkelt en samhällsfara, redan nu och värre kommer det att bli. Av anledningen att för tillfället så är det inte regeringens budget som styr detta. Utan det är Alliansens och SD som röstat fram en budget som helt enkelt är samhällsfarlig i detta fall.

Om det nu blir så att regeringen vinner extravalet så kommer det att ta sin tid innan en ny budget vinner laga kraft. Men däremot så om jag förstått budget­politikens regler rätt så finns det möjligheter att en budget kan få förstärkningar under en fastställd tid för en budget. Men det går inte utan extraarbete. I princip så kan man säga att Alliansens och SD budget kommer att styra landet under 2015. Med möjligheter till omformning till en mera stabil budget under budgetåret 2015. Men först 2016 kan en socialdemokratisk ledd regering fult ut få en budget som helt styrs av en socialdemokratisk regering.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons