Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Logistikparken avgörande för Sundsvalls framtid

Annons

Replik på "110 miljoner kronor har slösats bort på logistikparken".

Ett antal skribenter ondgör sig i torsdagens Sundsvalls Tidning över planerna på en logistikpark i Tunadalshamnen.

Sundsvall ligger långt från exportmarknader och kunder. Från ett perspektiv någonstans på kontinenten ligger vi nära världens ände. För en pappersrulle, massabal eller många andra exportprodukter är transportkostnaden den största enskilda kostnadsposten för en produkt hos kund, större än råvara, större än energi, större än kapital, större än personalkostnaden.

Låga transportkostnader och en effektiv transportinfrastruktur är helt avgörande, inte bara för exportindustrin och alla dess insats- och servicenäringar, utan även för handeln.

Sundsvall kom till en gång för att här fanns skogsråvara och en bra hamn. Skogsråvaran är fortfarande basen för regionens industri, även om produktinriktningen har förändrats över tid. I över tio år har SCA investerat fyra miljoner kronor – om dagen! – för att utveckla en konkurrenskraftig industri som kan ta vara på det fulla värdet hos regionens skogsråvara. Just nu investerar vi en halv miljard kronor i Tunadals sågverk. För att vi ska kunna fortsätta investera och utveckla industrin i Sundsvall krävs förutsättningar för konkurrenskraft och effektiv transportinfrastruktur hör till de allra viktigaste.

Skog är en av få sant förnybara resurser och en tillgång som inte flyttar utomlands med ändrade konjunkturer. Men för att skogen ska kunna generera intäkter, sysselsättning och välfärd, så måste det gå att ta produkterna till kund till en konkurrenskraftig kostnad.

Skogsnäringen sysselsätter tiotusentals människor i regionen och transportkostnadskänslig industri och handel sysselsätter betydligt fler. Skribenterna får gärna utveckla hur byggnadsvård skulle kunna vara en alternativ bas för regionen.

Logistikparken är av avgörande betydelse för inte bara Sundsvalls framtid, utan för hela Mellannorrlands.

Björn Lyngfelt

SCA Forest Products

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons