Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maken skickades runt och fick vänta 16 månader på att operera trasig höft – det här är vården i Sverige

Annons
Skribentens make har fått vänta länge på en operation. Bild: Erik Nylander/TT

Jag i samtycke med min man känner att vi också vill skriva en insändare om den "fantastiska" vården i Sverige. Den 2 september 2016 fick min man en remiss ställd till ortopeden vid Sundsvalls sjukhus, den 6 mars i fjol skulle han ha fått träffa en läkare där men det blev ombokat, dock utan förklaring och någon ny tid gavs inte.

Jag mejlade och ringde sedermera till sköterskorna på ortopeden och de hänvisade då oss att söka till Hudiksvall eller Stockholm eftersom de inte hade någon läkare som kunde ta sig an min mans problem, långa köer med mera.

För Plus-kunder: Vittnar om att hyrläkare hotar patientsäkerheten: "Landstinget tummar medvetet på kvaliteten"

Nåväl, maken bestämmer sig för Hudiksvall och remissen skickas med åberopad vårdgaranti. Han får komma ner till Hudiksvall och träffa en ortoped, dock kan ingen operation erbjudas, de har bara möjlighet att operera inomlänspatienter. Min man blir rekommenderad att söka sig till Bollnäs eller Linköping, han väljer Bollnäs då det är närmare dit. Eftersom jag själv arbetar inom vården som medicinsk sekreterare har jag lättare än min man att komma i kontakt med andra vårdinstanser, så jag ringer Bollnäs och de utlovar kallelse till ett läkarbesök och därefter utlovas operation. Ingen kallelse kommer, jag ringer igen och får då svaret att de inte kan ta emot utomlänspatienter till operation, det är för lång kö till deras egna.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det hela slutar med ett akutbesök på Sundsvalls akutmottagning, nya röntgenbilder, och han blir lovad att komma på förtur till ortopeden vid Sundsvalls sjukhus. Ingen kallelse kommer, jag ringer sköterskorna på ortopeden som inte har något bokningsunderlag ännu men lyckas hitta en tid i Sundsvall den 6 december som leder till att min man får åka upp till Sollefteå för inskrivningssamtal, röntgen och prover den 19 december. Läkaren där säger att han aldrig har sett en så trasig höftled innan och att övre delen av höftledskulan är så gott som "död". Maken blir uppsatt för operation i Sollefteå den 2 januari i år.

Laila Rönnqvist

Läs också:

Läkarna missade min mammas cancer – nu lever hon inte längre

Stod inte ut med smärtan men fick ingen hjälp – 24 veckors väntan på operation

Vi har längst vårdköer i Sverige – S låter ideologin gå före patientnyttan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons