Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makthavarna tagna på sängkanten av gräsrotsrörelse

/

Annons

Replik på insändaren "Blicka ut över havet och sansa debatten", ST 3 oktober.

Signaturen ”En medborgare i Sundsvall” menar att ett sätt att komma ur låsningen i debatten om Petersviks framtid "kan vara att blicka ut över havet och se vad debatten handlar om". Sedan följer en uppräkning av vad ”En medborgare” anser vara kvaliteter i olika projekt som pågår i Sundsvall. Även om det inte är de andra uppräknade projekten som debatten om Petersvik handlar om.

Att "medborgaren" ser fram emot att se stora båtar komma in och ut till denna djuphamn är inte mycket att orda om. Jag har dock synpunkter på att Sundsvalls kommun anlägger en hamn som saknar en egen ekonomisk bärkraft under överskådlig framtid och därför kommer att bekostas av våra skattemedel. En sådan debatt måste väl få föras av oss som är med och betalar kalaset?

Här har vi det problematiska med ”En medborgares” uppmaning till att hyfsa debatten. Skribenten vädjar till att vi medborgare bör vara nöjda med sakernas tillstånd i Sundsvall. Helst hålla tyst. Vad vi kan lära av debatten om Petersviks framtid är att den politiska beredskapen för delaktighet, för kritik av utformningen av staden länge har varit alldeles för liten för oss medborgare. Makthavarna i Sundsvall agerar som de vore tagna på sängkanten inför den gräsrotsrörelse som Petersviksfrågan har frammanat.

Alla parter har ett ansvar att sakligt precisera sina argument, men kritik är i sig inte något dåligt. Tvärtom är den ytterst värdefull för utvecklingen, särskilt i en stad som Sundsvall. Kritik handlar om att aktivt försöka använda sin egen omdömesförmåga, att försöka genomskåda svammel och ibland rent humbug.

Hur logistikparksprojektet har kommit till på bekostnad av natur- och kulturområdet Petersvik lämnar otroligt mycket att önska. Jag för min del kommer därför att fortsätta att förhålla mig kritisk till förstörelsen av oersättliga värden i min hembygd. I synnerhet när det gäller ekonomiskt svajiga symbolprojekt som en logistikpark. Inte blir man mindre kritisk när man vandrar vid Petersviks stränder och blickar ut över havet, mot barndomens Alnön.

Björn Östlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons