Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet är uppnått för Svartviks skola

/
  • Många timmar har lagts på att få skolan i bästa skick och i dag är det invigning.

Annons

Strax före skolavslutningen 2012 kommer beskedet från kommunen, Svartviks skola läggs ned. Det kommer dock inte som en överraskning, vi föräldrar som kämpat för skolans överlevnad har varit förberedda på att beslutet kunde komma, men fast beslutna att ha en skola på området.

En period av febril och ökande aktivitet tilltar. Enda chansen att ha fortsatt skola är att bilda en friskola, men hur gör man det? Ingen har någon erfarenhet, vi bildar en ekonomisk förening och samlar medlemmar, för att ha någonting att bygga på. Vi har kontakter med några friskoleaktörer och får en att nappa på vår idé. Hoppet tänds! Efter det är det en lång historia kantad av förhoppningar, frustrationer, svett och förtvivlan. Men i grunden en tro på att det måste gå, andra har gjort det och kan man flyga till månen så…

Under närmare två års tid har vi brottats med myndigheter, kommunala tjänstemän, politiker, aktörer som velat köpa fastigheten och göra något annat av den, banker som inte vågar ta ­risker för att nämna några. Vi har varit ifrågasatta och hinder har lagts i vår väg, ibland har de känts oöverstigliga. Men med ett stöd av Heliås friskola och boende i vårt område så har vi tuffat på.

Nu är vi framme vid invigning av skolan och den är finare än på länge. Mängder av arbetstimmar har under sommaren lagts på att få skolan i bästa möjliga skick, med de knappa medel vi har. Det engagemang som visats under denna period har varit enastående och hela bostadsområdet har kommit närmare varandra. Tänk att det ska behövas en kris för att skapa denna ­positivism!

Det innebär nu inte att vi ber kommunen om fler prövningar, men vi vill ändå rikta ett tack till alla som lagt hinder i vägen, ni har i och med det bidragit till en ökad sammanhållning och styrka bland oss boende i Svartvik med omnejd. Med den kraft vi nu uppbådat ska vi jobba tillsammans med Heliås och säkra upp att de sköter sig. Vi är stolta och glada och helt övertygade om att vi gett våra barn de allra bästa förutsättningar för att få en bra skolgång. Värdefull kunskap har byggts upp i vår förening och vi delar gärna med oss av erfarenheter när andra områden drabbas av nedskärningar av något slag.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons