Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många förslag – inga patent

/

Annons

Många förslag finns nu på agendan hur skolan skall bli kvalitativt bättre och bli mer framstående i internationella jämförelser.

Tyvärr är, anser jag, de flesta förslagen som nu duggar tätt som ”spön i backen” ingen patentlösning på skolans problem. Folkpartiet som dominerar förslagen utlovar fler förstelärare i skolan. Sossarna kontrar med gratis körkort och vill göra gymnasieskolan obligatorisk. På detta har nu Jan Björklund kryddat med att återinföra ordning och uppförande i skolbetygen. Ja, vad skall de ”oinsatta” i skolans vardag tänka och tycka? Det måste upplevas som kaos för de flesta och för mig som så kallad ”skolexpert” så känns det åter trist att konstatera att förslagen saknar vetenskaplig bakgrund eller beprövad erfarenhet.

Målet för alla politiker är säkert att öka statusen och rekryteringen till vår viktiga skola för att vi skall hävda oss i den internationella konkurrensen.

För att konkretisera mina kritiska synpunkter så tar jag som exempel Folkpartiets förslag med extra pengar till de så kallade förstalärarna i skolan. 2013 infördes ett lönepåslag på 5 000 kr mer i månaden för de lärare som utsågs till förstelärare. Det blev cirka 3 500 lärare som tilldelades detta i landets kommunala och fristående skolor. Under hösten kommer ytterligare 15 000 lärare att bli förstelärare och ytterligare 10 000 om Fp får med sig hela alliansen från höstterminen 2016. Målet är att var fjärde lärare skall få detta statliga lönepåslag i skolan. Staten ”öronmärker” på detta sätt pengar till kommunerna för att de skall anställa eller utse dessa förstelärare. Detta beräknas kosta cirka en miljard kronor.

Är detta en bra lösning på att öka statusen och attraktiviteten för läraryrket? Tillåt mig tvivla. Jag vet att för få duktiga studenter söker läraryrket och i desperation gör FP och alliansen det de kan för att stärka löneläget för läraryrket. Alla vi som kan skolan vet att det är i kommunfullmäktige och utbildningsnämnder i våra 290 kommuner som ansvaret för skolan ligger sedan 1992, när skolan kommunaliserades! Att tro och inbilla sig att statliga pengar till så kallade förstalärare skulle tvinga fram en radikal löneförhöjning i kampen om det knappa kommunala skatteunderlaget för lärarkåren är tyvärr bara en illusion.

Jag hävdar att riktade statliga satsningar till så kallade förstalärare behöver inte vara fel i sig, men det skapar bara oro och försämrat klimat bland lärarkåren och kommer aldrig att bli den åtgärd som skapar ökad rekrytering till läraryrket. För detta krävs, som jag nu ser det, ett återförstatligande av skolan. Kommunerna kommer aldrig att få de ekonomiska muskler som behövs för att vi skall återfå en kvalitativt bra grund- och gymnasieskola som står sig i den internationella jämförelsen.

Stig Sundqvist

Filosofie magister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons