Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många sidor av tiggeri

Annons

Vi är många som förstått att ”tiggeri är ett jobb för många rumäner” (ST den 9 november). Trots flera års tiggeri runt om i Europa lyckas man ändå inte finna något som helst jobb? Hela byar ”tvingas” till tiggeri och inga andra möjligheter finns att överleva. Media gör sällan någon objektiv granskning. Förmodligen skulle man göra tiggarna en mycket större tjänst genom att visa problemet i sin helhet och framförallt börja ställa krav på Rumänien att ta hand om sin egen befolkning.

Det finns åtskilliga rapporter och undersökningar som visar att en sida av tiggeriet som inte är fullt så enkel som ST valde att framställa.

I juli 2013 avgörs ett rättsfall där en romsk kvinna påstår sig varit utsatt för påtvingat tiggeri. På grund av bristfälliga bevis lades utredningen ner. Åklagaren Christina Voigt säger att hon känner igen det hela från tidigare rättsfall. ”Man lämnar in pengarna till en arrangör som samlar ihop förtjänsterna och bestämmer hur mycket gruppen ska använda till mat och dagliga utgifter”. 141103 publicerades en polisrapport angående tiggeri. Personer med intellektuella eller fysiska funktionsnedsättningar samt barn löper störst risk att ”falla offer för människohandel för tiggeriändamål”.

Domar rörande människohandel för tiggeriändamål rapporteras från flera länder, även i Sverige. Därför har medlemsländer i EU beslutat kriminalisera människohandel för tiggeriändamål. Länder i EU åläggs arbeta mer proaktivt för att hitta ”potentiella brottsoffer” för tiggeri, prostitution, tvång att begå brott med mera. Man betraktar tiggeri som en typ av tvångsarbete.

Tiggeri är en mångfacetterad fråga. En icke objektiv rapportering riskerar bidra till dessa människors fortsatta misär. Det är ingen lösning att vi fortsätter cementera dessa orättvisor. Socialnämndens budget går med stora minus varje år, vår främsta plikt är de som redan bor här. Kraven borde i stället riktas mot Rumänien i stället för enskilda städer i Sverige att lösa rumänska romers överlevnad.

Ylva Harr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons