Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinskt beroende är fortfarande ett beroende

/

Annons

Droger är ett stort problem för Sverige i dag och politikerna har adresserat det med dyra åtgärdsprogram som finansieras av svenska skattebetalare. Ändå ser vi hur problemet blir mer och mer utbrett i Sveriges skolor och städer. Föräldrarna går på knäna, svikna av det rådande systemet.

Den största problematiken i systemet ligger i att det inte är problemets kärna som adresseras, utan snarare symptomen. I stället för att arbeta ur ett långsiktigt perspektiv ersätts ett drogmissbruk med lindrande mediciner, utan någon chans till fullständig rehabilitering. Ett missbruk ersätts på så vis av ett annat mediciniskt missbruk och brukaren står därmed inte närmare en drogfri vardag.

Samtidigt misslyckas åtgärdsprogrammen att tillgodose föräldrar och skolor med nödvändig information för att förebygga att problematiken uppstår, än mindre ges information om hur det kan stoppas. Istället skambeläggs anhöriga och det stöd som skulle kunna motverka fortskridandet av missbruket tillsätts inte i tid.

Dessa enorma kunskapsbrister måste åtgärdas om vi ska ha en chans till att vinna det kostsamma krig mot narkotika som dagligen bedrivs. Narkotikapolitiken kostar inte bara pengar, utan det kostar också ung arbetskraft då en brukare ofta hamnar i ett utanförskap som blir svårt att ta sig ur. Det behövs därför ett system där brukare inte överges av det system som är skapat för att rehabilitera dem, det behövs ett system där de istället för medicin får tillgång till samtalsstöd och punktinsatser som skapar möjligheter för ett värdigt liv och arbete.

Det är nämligen där som många missbruk startar, i ett utanförskap. En diskriminerande arbetsmarknad med höjda arbetsgivaravgifter i kombination med de våldsamma, ytliga och tystande uttalanden som dagligen sker på nätet har skapat en individualistisk och skadlig kultur . Vikten av självständighet har ersatt vikten av omtänksamhet och jämställdhet, med minskande åsiktsfrihet och ökad psykisk ohälsa som pris.

Just därför krävs det gränsöverskridande samarbeten mellan politik och förbund. Utanförskap bekämpas bäst med ökade möjligheter, ökad jämställdhet och ett öppet klimat där medmänsklighet är en viktig grundsten för att nå en hållbar lösning. Att skambelägga missbrukare och deras anhöriga, att generalisera problemet och neka till samtal för oss bara längre och längre bort från en hållbar lösning, med kostsamma feldiagnoser som följd.

Det är tydligt att vi har glömt människan bakom missbruket. Årligen skapar samhället nya missbrukare och årligen förlorar vi kampen mot drogerna. Det är dags att vi börjar bekämpa problemet från en ny vinkel: Tillsammans.

Jennifer Lind

Egenföretagare och förtroendevald politiker (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons