Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medier vinklar allvarliga händelser

Annons

Den nya regeringen får mycket stryk i media och nu senast finansminister Magdalena Andersson, (i bland annat DN och DI) som hävdar att Sverige är mer eller mindre bankrutt och att man därför måste bygga upp ekonomin från grunden.

Med en sådan retorik bygger man upp en bild som rättfärdigar svikna vallöften och åtgärder som exempelvis nödvändigheten av höjda skatter. Och man förekommer också eventuell kritik från medborgarna.

Tvärtemot denna bild så utsåg tidningen Financial Times Anders Borg till EU:s främste finansminister 2011 i sin årliga ranking av unionens 19 finansministrar. Förmodligen har han påverkat Sveriges ekonomi så att vi stått starkast av alla Europas länder i den värsta krisen sedan 1930-talet. Två helt olika perspektiv.

Den retorik som Magdalena använder påminner mycket om medias sätt att vinkla andra mycket allvarliga internationella händelser som exempelvis konflikten i Mellanöstern. Låt mig ge exempel på några sanningar som framställer Israel på ett helt annat sätt än allmän media gjort.

– BBC har rapporterat mycket kritiskt om Israels agerande i Gaza men låter den 7 juli meddela att många bilder av död och förstörelse varit falska. Enligt en intern undersökning "är många av dessa bilder inte från senaste konflikten och inte ens från Gaza. Vissa är så gamla som från 2009 och från andra konflikter i Syrien och Irak."

– Inför bombningar över Gaza släppte Israel flygblad, ringde 900 000 telefonsamtal och skickade sms som varnade invånarna i Gaza för anfallen. Hamas å sin sida ville att befolkningen skulle ignorera dessa och stanna i sina hus och hotade vid många tillfällen att skjuta de personer som försökte undkomma flyganfallen.

Den arabiske journalisten på Reuters, Mussa Qawasma, rapporterar den 12 juli "I krigets historia har sådana systematiska varningar aldrig tidigare förekommit. De tillåter fiendens befälhavare att undkomma för att man vill undvika att döda hans familj."

– Under pågående raketbeskjutningar kom 13 palestinsk-arabiska barn från Gaza och Västbanken till Wolfson-sjukhuset i Tel Aviv för livräddande hjärtkirurgi. Varje år behandlas också cirka 650 palestinska patienter vid Rambam-sjukhuset i Haifa. Den 20 juli upprättade Israel ett fältsjukhus för palestinier vid Erez gränsövergång. Den 23 besköts det med 10 granater från Gaza.

– En av de kraftledningar som försörjer Gaza med el träffades den 13 juli av en Hamas-raket och slog ut elförsörjningen för 70 000 Gaza-bor. Trots beskjutning lyckades israeliska tekniker reparera skadan redan nästa dag. Trots att den palestinska förvaltningen är skyldig Israels elenergiverk mer än 3 700 000 000 (SKr) för obetalda räkningar.

Och listan kan göras ännu längre.

Men kommer denna info att förändra synen på Israel, om än bara en aning? Om inte bör varje ärlig och sanningssökande människa fråga sig själv "Varför?".

GorTha

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons