Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer drivcraft i näringspolitiken, tack

/

Annons

Fotboll, cykelturer och glass. Smultron på strå och härliga bad. De klassiska uppläggen för ett bra sommarlov kompletteras numera med många timmar framför spel som till exempel Minecraft. Ni vet, spelet från det svenska spelföretaget Mojang där man bygger världar av fyrkantiga block, som såldes till Microsoft för fantastiska 18 miljarder. Jag har inte hållit på med Minecraft speciellt mycket, men så pass har jag förstått att spelaren utforskar, omvandlar och interagerar i egna eller gemensamma världar. Och blir helt fast.

Vad är det då som lockar? Jo, ytterst handlar Minecraft om att skapa, planera, bygga och samla på sig material och verktyg. Spelarens förmåga till aktivitet och strategiskt tänkande är helt avgörande. Går det bra och du gör rätt saker får du effekt direkt.

Minecraft har en inneboende drivkraft (en drivcraft kanske?) som jag tycker har mycket gemensamt med företagandet och jobbskapandet. Företagare bygger sina egna företag, sina egna världar, med drivkrafter som finns i själva företagandet i sig. Vision, nytänkande, skaparlust och viljan att förändra, åstadkomma saker och göra skillnad – både för sig själv och för andra.

Den här drivkraften möter jag varje dag. Dessvärre möter jag också oron för att inte kunna förvalta och förädla den fullt ut. Vi behöver alla företagare som skapar jobb för att säkerställa den gemensamma välfärden. Att politiker idag får igenom beslut som försvårar för till exempel företag inom vård och omsorg är olyckliga motkrafter. Jag vill istället se en politik som tar till vara den drivkraft som ligger bakom utmaningen att kostnadseffektivt leverera vård av kvalitet på en privat vårdcentral. Som bejakar ett litet privat hemtjänstföretag som vill ge mer till sina kunder. Lite mer drivcraft i näringspolitiken, tack!

Alla ungdomar som sommarjobbar, kanske för första gången, behöver också drivcraft. Det gäller för dem att förstå sambandet mellan jordgubbsplockning, ogräsrensning, korvförsäljning och sitt framtida yrkesliv. Som inspiration har jag bett etablerade jobbskapare att berätta om sin väg från sommarjobb till företagare. Du möter dem under sommaren på vår webb under vinjetten "En hälsning till sommarjobbaren". Även på #mittförstajobb finns många som delar med sig. Och självklart handlar det mycket om drivkrafter.

Till sist en uppmaning. Alla som har minecraftspelande barn eller barnbarn – släpp irritationen och frustrationen över att de sitter inne framför en skärm. De utvecklar sin skaparlust och strategiska förmåga. De hittar och släpper fram sin drivcraft. För du kan vara tryggt förvissad om att sommarens egna drivkrafter till sist tar över. Härliga bad och glass är finfina avbrott både för både barn och företagare. Batterierna behöver laddas!

Anna Hedensjö Johansson

Regionchef Svenskt näringsliv, Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons