Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet vill öka självförsörjningen

Annons

LRF Västernorrland frågar i Dagbladet den 9 augusti vilken av kandidaterna till höstens riksdagsval som stödjer framtagandet av en nationell livsmedelsstrategi. Jag och Miljöpartiet ser absolut behovet av en nationell jordbruks- och livsmedelsstrategi. Här är några av våra viktigaste inspel till den strategin.

Matproduktion ska gå före energiproduktion på åkermark, och åkermarken ska skyddas från bebyggelse, vägar och köpcentra. Det är inte rimligt att cirka 700 hektar utmärkt åkerjord tas ur produktion varje år i Sverige, speciellt då befolkningsökningen globalt gör att varje individ får allt färre kvadratmeter till sin försörjning. Bara i Brasilien odlas cirka 100 000 hektar soja för djurfoder till Sverige, vilket delvis drabbar regnskogarna.

Sverige har generellt bättre krav på miljö och djurskydd än konkurrerande länder. På sikt måste målet vara 100 procent ekologisk mat. Till att börja med ska andelen ekologisk areal minst fördubblas till år 2020. Minst hälften av ­maten i i offentliga kök och serveringar ska då vara ­ekologisk. Vi vill stödja bönder som vill lägga om till ekologiskt genom bland annat bra rådgivning och utredning av omläggningsstöd.

I stället för gårdsstöden vill vi ge bonden rejäl ersättning för miljönytta (biologisk mångfald) och djurvälfärd (djurens naturliga beteenden). Vi vill lägga avgift på kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel – både kväve och kadmium. Pengarna ska återföras till näringen, till exempel genom forskning och rådgivning.

Så kan vi främja en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning i Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons