Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartister är feminister i praktiken

Annons

SSU anser att Miljöpartiet i Sundsvall inte hänger med i den feministiska vågen och att vi istället driver en politik som skapar kvinnofällor. Under de senaste åren har Miljöpartiet och de övriga Koalitions partier arbetat för en bättre jämställdhet i kommunen. Ett utmärkt exempel är projektet Lika Värda II.

Lika Värda II har pågått mellan 2011 till 2013 och målet har varit att kvalitetssäkra att alla besökare, kunder och invånare får en välkomnande god jämställd service och att kvinnor och män, flickor och pojkar ska ges likvärdiga möjligheter till inflytande och att ta del av verksamheten. Detta är ett konkret arbete som innebär att man lägger grunderna för att kunna förebygga strukturella och normativa hinder som kan förhindra bättre jämställdhet på ett hållbart sätt.

I den senaste budgeten som Lisa Lööf (SSU) och Victor Eriksson (SSU) hänvisar till, står det att kommunkoncernen ska tillvarata de erfarenheter som gjorts inom jämställdhetsområdet genom projektet Lika Värda. Detta innebär att jämställdhetsanalyser årligen ska göras inom varje nämnd och att användandet av könsuppdelad statistik ska fortsätta utvecklas och att Sundsvalls kommuns arbete med jämställdhet ska resultera i att en CEMR-deklaration undertecknas under mandatperioden 2014–2018.

Den 1 juli 2008 infördes ett så kallat vårdnadsbidrag av alliansen. Hittills har 125 kommuner infört vårdnadsbidraget och 22 av dessa kommuner styrs av S. Sundsvall är en av de kommuner som inte införs vårdnadsbidraget under dessa år.

I den senaste budgeten står det att man ska "se över möjligheten att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag". Det är alltså inte beslutat att det kommer att införas som Lisa och Victor, SSU: representanter påstår.

Om Miljöpartiet får egen majoritet kommer vi inte att jobba för vårdnadsbidrag utan istället vill vi jobba långsiktigt för att förändra könsnormer och gamla värderingar. Vi vill ha fler genuspedagoger och utökad förskola, dessutom i vårt Kommunala Program står det att vi vill bland annat: Att jämställdhet ska ingå i lärarnas kompetensutveckling, så barn kan lära sig nya värderingar redan i skolan och får möjlighet att bryta gamla förlegade normer. Att kommunen ska främja tillkomsten av socialt företagande och kooperativ drivna av kvinnor. Att kommunen som arbetsgivare ska arbeta för att båda föräldrarna ska ta ut föräldraledighet. Ökade resurser till dygnet-runt-förskolan och rätt till heltidsplats på dagis för alla barn. Jobba för att fler kvinnor tar på sig höga chefsjobb inom kommunen.

Förutom detta så har vi valt att låta starka kvinnor ta plats i den politiska toppen i Miljöpartiet. Vi har två kvinnor i topp på vår valsedel till kommunvalet samt fyra av de fem översta är kvinnor. Kan det bli mer feministiskt än så? S som har fyra olika valsedlar (en för vardera valkrets) väljer att ha en man (samma man, dessutom) i topp på alla fyra istället för att åtminstone ha en kvinna i topp på hälften. Vad tycker SSU om det?

En slutlig fråga till Lisa Lööf och Victor Eriksson: Vad tycker ni om de 22 kommuner där socialdemokraterna infört vårdnadsbidraget? Vi undrar om S har dålig koll på sin egen politik.

Maria Algotsson

Timvikarie, mamma och 1:a på kommunlistan

Tina Hellberg

IT-tekniker, mamma och 2:a på kommunlistan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons