Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre klasser ger bättre skolresultat

Annons

Det är i skolan som framtiden byggs. Därför är också skolan och utbildningen den viktigaste delen av samhällsbygget. Den svenska skolans måluppfyllelse är för låg. Den borgerliga regeringens skattesänkningar har inneburit minskade resurser till skolan, något som har drabbat eleverna. Sverige har inte råd att svika barn och unga i skolan. Vi behöver förändring.

Vi socialdemokrater vill ta krafttag för att vända utvecklingen i Sveriges och Sundsvalls skolor. Vi vill börja med de yngsta åren och vill därför se mindre klasser i de lägre åldrarna. Läraren är den enskilt viktigaste faktorn till att barn och unga lyckas i skolan. Att ge eleverna mer tid med sin lärare är därför ett effektivt sätt att öka möjligheten till måluppfyllelse. Det är i de yngre stadierna som nyckeln och grunden till läsinlärningen läggs, något som gör att brister i början av utbildningskedjan väsentligt påverkar elevers resultat högre upp i åldrarna.

Mindre klasser leder också till en mer sammanhållen skola då effekten av stora klasstorlekar är större för elever som är missgynnade vad gäller familjens socioekonomiska och utbildningsmässiga bakgrund. Vi, socialdemokrater vill skapa en sammanhållen skola med bra resultat. Då krävs en aktiv politik och mer resurser till skolan. Skatterna måste sluta sänkas och reformerna måste riktas om. För att möjliggöra detta behövs en ny regering och en ny kommunledning som prioriterar skolan i allmänhet och mindre klasser i synnerhet.

Nu har höstterminen börjat i Sundsvalls skolor. För några är det deras första skolstart. Nästa år när skolan startar och nya förstaårselever kliver in i Sundsvalls skolor hoppas vi att eleverna får gå in i en skola där läraren har mer tid för eleverna och klasstorlekarna är mindre. Det beror på utgången av höstens val.

Peter Byström, Cecilia Edholm (S)

Kandidater till kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons