Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missvisande bild av Nivrenaskolan

/

Annons

Journalisten Marcus Bohlin skrev en ledare (15 mars) om hur dåligt presterande Nivrenaskolan i Kvissleby är. Efter att ha läst den blev många elever på skolan upprörda av att han skrev saker om vår skola som vi visste inte var sanna, och vi drog slutsatsen att faktan är felaktig. Vi tyckte att siffrorna såg konstiga ut, vi tänkte att det inte kunde stämma så vi kollade upp det själva, faktan var felaktig. Faktan som anges av Marcus Bohlin visar sig vara baserad på en liten del som gick ut nian förra året. Därför ser det ut som skolan får sämre resultat än vad den egentligen hade. Skolan är uppdelad i två delar vilket resulterar i två rektorer. Just de två klasserna som Bohlin hade räknat utifrån visar sig vara klasser med en större skara av elever som var i behov av lite extra hjälp.

“Ingen naturlag att Nivrenaskolan misslyckas” löd hans rubrik, den är väldigt modfällande. Kollar man in kommentarerna till inlägget så märker man redan där att folket är väldigt negativa till skolan. Så som “Vilken förälder sätter frivilligt sitt barn på Nivrena?”. De som inte har en aning om hur det verkligen är på den här skolan kommer ju knappast låta sina barn gå här. Vi elever som skriver det här tycker att skolan är bra. Vi trivs jättebra här och lärarna är super. Han nämnde också hur dåligt en del av elevernas föräldrar tog ansvar för sina barn.

Hur kan han överhuvudtaget veta det? Finns det något bevis på det? Visst kan det finnas föräldrar som inte tar det ansvar som de borde för sina barn. Det känns bara som om han försöker trycka ihop så mycket jidderjadder som möjligt för att få det att låta dåligt.

Om en journalist skriver en text med statistik och väldigt mycket argument i så skulle nog många tro på det som står i texten om man inte visste mer själv. Så, ska inte en ledare som är skriven i en tidning vara sanningsenlig eller har vi elever fel? Genom att det här är en stor lokaltidning i Sundsvall och många läser den så tycker man att texten ska vara trovärdig. För som sagt är det många här i Sundsvall som läser tidningen och alla de som inte har barn eller jobbar på Nivrenaskolan, får en negativ uppfattning om en trevlig och fin skola. Det innebär att många föräldrar som ska välja skola för sitt första barn har hört mycket negativt om skolan som inte stämmer och troligtvis söker till en annan skola till exempel en friskola, och det gynnar verkligen inte kommunen eller förorten.

Ingen skola skulle vi kunna påstå är perfekt, men resultaten på Nivrena är nog en blandning av elever, skola och föräldrars samarbete. De resultatet som Marcus Bohlin fick ut är faktiskt bara baserat på halva skolan och just de här två niondeklasserna hade stort antal elever med svårigheter av olika slag. Vi är medvetna om att skolan är uppdelad i två delar och att det finns statistik och resultat man kan publicera, men om man då redovisar ett resultat för två av fem niondeklasser så skulle man då kunna skriva det. Detta innebär att läsarna får fel uppfattning om skolan. Det känns nästan lite som att Bohlin tar vår värdighet ifrån oss. För vi som går här vet hur fantastiska lärare som jobbar här. Därför känns det inte roligt att läsa en ledare som denna om sin egen skola när man själv vet att den är mycket bättre än hur han uttrycker sig.

Skolans statistik:

Ena halvan av skolan: 23,7 procent av eleverna klarade sig inte.

Andra halvan av skolan som Bohlin räknade utifrån: 52 procent av eleverna som inte klarade sig.

Av hela skolans 9:or år 2013–2014 så var det 35 procent som inte klarade sig.

Erik Lindblom, Albin Sjölén och Marcus Westerlund från Nivrenaskolan i årskurs 8.

ST svarar: Min artikel utgick ifrån de uppgifter som publicerades på nyhetsplats i ST den 11/3 under rubriken "Nivrena ska lämna botten i betygsligan". Där uppges: "I våras saknade 52 procent av eleverna som gick ut nian gymnasiebehörighet." I artikeln intervjuas skolutvecklingschefen Eva Jönsson, ingenstans klargörs, såvitt jag kan bedöma, att det skulle handla om bara två av fem klasser i årskurs 9.

Om dessa uppgifter inte stämmer så ber jag naturligtvis utan förbehåll om ursäkt.

Marcus Bohlin, politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons