Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölk behöver inte förskönas

/
  • Skribenten anser att svensk mjölk hör till den mest ­klimatvänliga och djurvänliga mjölken i världen.

Annons

Svar på Jonas Paulssons ­inlägg den 24/10 om att LRF Mjölk förskönar mjölk­industrin.

Du har fel Jonas Paulsson. Vi förskönar inte mjölken. För det behövs inte. Svensk mjölk hör till den mest ­klimat- och djurvänliga mjölken i världen.

Den stora skillnaden ­mellan oss är att vi anser att den behövs, medan du anser att den ska bort.

Både du och jag har turen att leva i ett priviligerat land. Vi är förskonade från krig och har mat i överflöd. Det gör att vi lätt glömmer bort andra länders behov av näringsrik och hälsosam mat. Flera internationella institutioner lyfter maten som en global ödesfråga. FN, Världsbanken och Internationella valutafonden beskriver utmaningarna ur olika perspektiv men med samma skärpa.

FN:s organ för livsmedelsproduktion (FAO) varnar för att 850 miljoner människor i världen är under­närda. Många är barn. Tillgång till mjölk skulle kunna vara räddningen för många av dessa barn. Mjölkprodukter är näringsrika, ger högkvalitativt protein och mikronäringsämnen som är lätta för kroppen att ta upp. I mjölk finns 18 av de 22 näringsämnen alla människor behöver varje dag. Dessutom är mjölkproduktionen i många utvecklingsländer en stabil inkomstkälla med relativt snabb avkastning som ­också gör att det egna hushållet alltid har mat.

Världen behöver mer mjölk, inte mindre. Enligt Världsnaturfonden (WWF) behöver vi producera mer mat de närmaste 40 åren än vi sammanlagt gjort de senaste 8 000 åren. Det är ett ansvar som vill vara med och dela. För svensk mjölk är bra, både för människor och miljö:

Den är nästan åtta gånger så näringstät som havredryck i förhållande till sin klimatpåverkan. Det visar forskning från Uppsala univer­sitet, Lunds universitet och University of Washington.

Den spelar en viktig roll i kampen mot den skenande globala antibiotikaresistensen. Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) meddelar den 14 oktober att Sverige fortfarande använder minst antibiotika hela EU. 10 gånger mindre än genomsnittet och 40 gånger mindre än de länder som använder mest.

Den är viktig för hälsan. På European Association for the Study of Diabetes (EASD) 2014 redovisades en ny studie gjord av forskare i Lund och Malmö som ­pekar på att även mjölkprodukter med högt fett­innehåll kan skydda mot diabetes typ två.

Så medan du väljer att hämta dina argument från intresseorganisationer med tydliga särintressen, så väljer vi att basera vår verksamhet på resultat och rekommendationer från oberoende myndigheter, forskningsinstitut och FN-organ. Det är ytterligare en skillnad mellan oss. Och gör oss ännu mera övertygad om mjölkens betydelse, ­både i Sverige och globalt.

Jonas Carlberg

LRF Mjölk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons