Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater och planekonomisk energipolitik

Annons

Den 21 oktober beslutar riksdagen om mycket kraftiga subventionshöjningar till vindkraft. Även moderaterna på ledningsnivå står bakom höjningen. I och med förra helgens händelser har vi emellertid ett nytt politiskt läge. På Moderaternas partistämma 15–18 oktober i Karlstad kommer nu energipolitiken att behandlas.

Riksdagen beslutar den 21 oktober om höjning av subventioner till förnybar energi, främst vindkraft. Höjningen är remarkabel. Vi ser en subventionshöjning med inte mindre än +60 procent från och med 2016. Höjningen följer av att den så kallade kvotplikten i elcertifikatsystemet – som styr storleken på subventionen - höjs från 14,4 till 23 procent. Moderaterna stöder förslaget.

Det svensk–norska subventionsmålet om 26,4 TWh till 2020 är enligt vår mening satt för högt och bör reduceras. I konsekvens med detta är vi emot höjningen av kvotplikten. Planekonomin skruvas nu upp ett rejält snäpp, i det system som ofta presenteras som marknadsbaserat. Vindindustrin vill undvika uppmärksamhet kring höjningen. Begreppet är ”tekniska justeringar” - även om årliga miljardbelopp avses, låter det ju inte så farligt. Priskollaps på elmarknaden är bakgrunden, som en följd av subventionerad utbyggnad långt utöver efterfrågan. Ännu mer subventioner blir nu medicinen.

Utöver vårt elöverskott finns här många motargument. Naturskyddet ligger givetvis närmast hjärtat för oss naturvänner, som ser våra berg skövlas. Vidare stimulerar elcertifikatsystemet volym men inte teknikutveckling, vilket är väl känt. Det är därför uteslutande med utländska verk som Sveriges utbyggnad skett - detta trots betydande inslag av svenska komponenter (SKF och ABB).

Alla riksdagspartier utom SD accepterar idag på ledningsnivå den 60-procentiga höjningen. Vi vet emellertid att det finns en stark opinion bland industrivänner mot regeringens Mp-inspirerade strategi, som innebär att med sedvanlig ödmjukhet straffbeskatta ut kärnkraften, för att samtidigt privilegiera fram vindkraften. Om istället ett generationsskifte för några av de äldre reaktorerna sker, så bortfaller efterfrågan av de ytterligare omkring tio TWh vindkraft som nu planeras fram till 2020, och stora naturvärden sparas. Sakerna hänger ihop.

Sverigedemokraterna förbereder sig nu för att ta hem de opinionsprocent som följer av rollen som enda opposition i frågan. Varför ska moderaterna bjuda på detta?

En moderat positionsförändring innebär i sig inte majoritet. Men den skickar ändå en signal om att förändring kan vara att vänta. Vi vägrar tro att taktpinnen hos Allansen i miljö- och energifrågor förs av Centern, som här sluter upp bakom de rödgröna. Höj inte kvotplikten i ett läge av kraftigt elöverskott.

Jan Hedman och Henrik Wachtmeister

Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons