Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkar verkligheten för pensionärer

/

Annons

Replik på debattinlägget ”Nu sänker vi pensionärsskatten ”, ST 24 juni.

Debattörerna skriver att alliansen skapade ett system med relativt högre skatt för pensionärerna på ett orättvist och orättfärdigt sätt. Man informerar också om att pensionärerna av regeringen 2016 får en sänkning av skatten med upp till 250 kronor i månaden, och att detta är ett första steg i rätt riktning. Sänkning av pensionärsskatten är naturligtvis ett glädjande besked.

Jag har emellertid som pensionär kunnat konstatera att min skatt varje år blivit lägre trots att min pension i stort varit oförändrad. Jag vände mig därför till Skatteverket för att fakta om pensionärsskatten. Den information jag fått därifrån är mycket överraskande, och stämmer inte alls med den situation som beskrivs i debattinlägget den 24 juni:

Alliansen har med start 2009 sänkt skatten i fem steg för pensionärer (Proposition 2008/09:38). Skattesänkning har skett genom höjda grundavdrag enbart riktade till personer äldre än 65 år (grundavdrag är den skattefria delen av en inkomst/pension).

Opolitisk och sann information om pensionärsskatten erhåller man enklast från Skatteverket via webben. Sök på Skatteverket/Privat/Skatter och klicka på Skattetabeller. Där finns bland annat tabellerna ”Grundavdrag” och ”Förhöjda grundavdrag för personer äldre än 65 år”.

Enligt dessa tabeller får en gift pensionär i Sundsvall med garantipensionen 7 000 kronor i månaden sin skatt i år sänkt med cirka 9 000 kronor. Störst skattesänkning utgår vid pensionsnivån 165 000/år med 10 700 kronor.

Alliansens sänkning av pensionsskatten beslutades året efter starten av jobbskatteavdraget. Man brukar säga att jobbskatteavdraget ger en skattesänkning för löntagaren som motsvarar en extra månadslön. Alliansens sänkning av pensionärsskatten motsvarar mer än en extra månadspension till pensionärer med lägre pensioner.

Debattörerna känner naturligtvis till de beslut som tagits av Riksdagen om sänkning av pensionärsskatten. Man är säkert också medveten om de skattesänkningar pensionärerna därefter fått, och som i dag nästan uppgår till vad jobbskatteavdragen ger. Då är det märkligt att de helt mörkar denna verklighet och målar upp en motsatt populistisk situation som Skatteverket och välunderrättade pensionärer inte känner igen.

Hur långt kan en svensk politiker gå med desinformation och ljug utan att den politiska hedern naggas i kanten?

Förvånad pensionär.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons