Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När blickarna möttes

/

Annons

Jag har en vision om ett vegetariskt samhälle. Den kom när jag bodde i Umeå 1992. Då såg jag för första gången min egen spegelbild i kossans öga. Jag hoppas att Djurens parti kommer att medverka till att förverkliga min längtan.

Jag var med i Pingstkyrkan i en grupp med namnet Jesus i Centrum. En fredagskväll var vi ute på stan, grillade korv och vittnade för ungdomar. Slaktbilar hade nyligen brunnit och det fanns många militanta, svartklädda och piercade veganer. Jag minns orden: Du pratar om kärlek men serverar mördade djur, din hycklare. Jag blev inte arg utan förundrades över deras engagemang. Senare den kvällen var det jag som blev frälst. Hemma i min ensamhet såg jag ungdomarnas arga ögon, djurens snälla blickar och mig själv.

Men djurrätt är inte religion. Det är djurens lagliga rätt att inte av människor utsättas för avsiktlig död eller skada. Och lagen stiftas av politiker i riksdagen. Där borde alltså representanter för djuren sitta.

Jag röstar på Djurens parti eftersom det är ett feministiskt, miljövänligt och ärligt politiskt alternativ.

Djurens parti är feministiskt eftersom det verkar för att hjälpa de miljontals medvetna djurkvinnor vars reproduktiva system utnyttjas och vars relationer med barnen hindras, på grund av köttindustrins jakt efter vinst.

Djurens parti är miljövänligt eftersom kött är den livsmedelskategori som utmärker sig som den stora miljöboven. Köttet står ensamt för huvuddelen av matens utsläpp av växthusgaser, kväve och fosfor, men ger bara 17 procent av den näring vi får i oss i ett globalt perspektiv.

Djurens parti är ärligt eftersom det inte finns någon etisk köttproduktion, trots etiketter som KRAV, ekologiskt och närproducerat.

Den som seriöst påstår sig ha medkänsla med djur äter absolut inte upp dem.

I Sverige dödas årligen 80 miljoner djur. Denna grymma galenskap kan bara stoppas om tillräckligt många engagerar sig politiskt. Den 14 september drar jag mitt strå till stacken genom att rösta på Djurens parti. Jag hoppas att du också gör det.

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons