Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När sanningen blev obehaglig

/

Annons

Det hann knappt gå ett år av förra mandatperioden innan ordförande i sjukhusnämnden avslutade det för medborgarna och patienterna så viktiga politiska samarbetet mellan kommunerna och Sundsvalls sjukhus. Resultatet har varit illa för alla inblandade: Landstinget, kommunerna, personalen och patienter. Det finns ingen vinnare förutom att ordförande själv sluppit schavottera.

Vi har sett otaliga medieinslag där chefer har gått ut och beskrivit den kaotiska situation som råder på före detta länssjukhuset, nästa lika ofta har de angett kommunerna som ansvariga för kaoset. Efter varje nyhet har jag i detalj gått igenom vilken skuld som skulle kunna tillskrivas mig och min nämnd, Socialnämnden i Timrå. Visst har jag hittat ett och annat, men jösses så många fall jag hittat där det i stället borde ha gjorts en lex Maria-anmälan för utebliven lagstadgad vårdplanering. Många av dem hade utan skicklig personal och goda grannar kunnat få riktigt tragiska konsekvenser. Det skulle räcka långt för att få skrämselhicka med bara det som hänt under december. Nu måste vi politiskt kliva fram och ta vårt ansvar, vår ledarroll. Kommunerna är fortfarande politiskt styrda – jag räknar med att det nu åter blir så för landstinget.

Låt 2015 bli samarbetets år!

Jag kan om det behövs gå vidare med beskrivning över hur jag under åren envetet försökt få till bättre samarbete, men det blir som att gråta över spilld mjölk. Jag vill i stället att vi gör ett omtag och ser till att vi, med patientfokus, återställer samarbetet mellan vårt fina sjukhus och kommunerna i upptagningsområdet. Vi har inte någon lätt uppgift att lösa. Men vi vet att de fyra fredagsförmiddagarna vi tidigare avsatte per år var ytterst värdefulla, för alla.

Per Arne Frisk

Ordförande, Timrå Socialnämnd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons