Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen har inte överklagat campingen

Annons

Replik.

Lars Berntzén fortsätter att vilseföra allmänheten i frågan om dispensen från strandskyddet på Åstön

Signaturen ”Besviken familj” redovisar i en insändare i onsdagens ST (den 1/10) sin besvikelse över att bommen över vägen till Åkeröviken, enligt gällande reservatsbestämmelser, beslutade av Timrå kommunfullmäktige år 2000, var låst. Av någon för Naturskyddsföreningen outgrundlig anledning har tidningen vänt sig till arrendatorn i stället för de ansvariga inom kommunen att lämna ”svar direkt”.

Arrendatorn, Lars Berntzén, missar förstås inte tillfället att fullfölja sina försök att skjuta över ansvaret på Naturskyddsföreningen i stället för att hänvisa tidningen till de ansvariga inom kommunen. Den besvikna familjen möttes vid bommen av en skylt med beskedet att han måste ha stängt på grund av ”Naturskyddsföreningens överklagande angående campingen”. Naturskyddsföreningen har inte överklagat campingen. Det vi överklagat är miljö- och byggnadsnämndens beviljade dispens från strandskyddet.

Det är för att uttrycka sig milt rejält ohederligt av Lars Berntzén, att göra denna sammanblandning av följderna av länsstyrelsens beslut i dispensärendet och de olägenheter som den besvikna familjen redovisar och som är en följd av kommunfullmäktiges beslut år 2000. Eller menar Berntzén att om Naturskyddsföreningen inte överklagat beslutet om dispens från strandskyddet så hade han kunnat fortsätta att bryta mot reservatsbestämmelserna, som fastställts av kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige och som han själv godkänt när han skrev på arrendekontraktet.

Det av Naturskyddsföreningen överklagade beslutet om dispens från strandskyddet gällde endast Berntzéns ansökan om permanentning och en kraftig utbyggnad av försöksverksamheten med husvagnscamping inom det strandskyddade området på Åstön. Det bör understrykas att strandskyddsbestämmelserna inte fastställts av Naturskyddsföreningen utan av Sveriges riksdag. Utbyggnaden gällde från nuvarande 25 platser, varav 14 upptas av säsongscamping, till 32 platser, varav de närmast havet skulle hamna 30–40 meter från strandlinjen tillsammans med en bristfällig avloppslösning. Naturskyddsföreningen har alltså genom sitt överklagande räddat hela allmänhetens rätt till tillträde på den aktuella stranden.

Berntzén redovisar därefter sin totala okunnighet om hur en ideell organisation fungerar och försöker misstänkliggöra vår ordförande Bengt-Göran Norlin för att han på ett föredömligt sätt skött informationen till massmedia. Bengt-Göran är utsedd av Naturskyddsföreningen att företräda föreningen. Han har inte vid något tillfälle uttalat sig utan att hans synpunkter förankrats i styrelsen.

Tvärs emot vad Berntzén försöker påskina så är Naturskyddsföreningen i likhet med föreningarna i Tynderö positiv till en väl avvägd korttidscamping inom reservatet, men det var det inte fråga om i hans ansökan.

Berry Johansson, på uppdrag av en enhällig styrelse för Naturskyddsföreningen Timrå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons