Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordvalls bottennapp

/
  • Lunktentuss skänktes till Sundsvalls kommun 2012 med ett offentligt utställande som enda villkor, skriver Bengt Jörnstedt.

Annons

Hånfull raljans är vissa krönikörers livsluft. Som när ST:s Stefan Nordvall kommenterar (13/11) tanken på att ställa ut Lunkentuss i Kulturmagasinet:

”Finns det verkligen inte nån annan gammal eka som vi kan placera där i stället? Kanske någon gammal gisten sak som var med under andra världskriget, eller som någon dragit upp en rekordgädda från?”

Så talar dumdrygheten, lyckligt omedveten om att Sjöhistoriska Museet i Stockholm ett par veckor tidigare K-märkt Lunkentuss.

Nordvall behöver luftombyte och kan börja med en djupandning:

• Lunkentuss är en av Sveriges unika segelbåtar. Hennes historiska världsomsegling 1962–65 är en uppmärksammad pionjärinsats, belönad med en lång rad utmärkelser, även på riksnivå.

• Lunkentuss är en symbol i verkligheten, hitom cyberrymdens passiva knapptryckande. Hon visar unga människor att de största drömmar kan uppfyllas med enklast tänkbara medel.

• Lunkentuss är historia, gränsöverskridare och inspiration. Utställd offentligt i Sundsvall blir hon en attraktion.

• Lunkentuss är en miljösymbol; med ren vind som energikälla färdades hon 33 000 sjömil, runt hela vår planet.

Dag Ekholm, Bengt Näsman och jag utgör trojkan som, jämte många frivilliga, genomfört restaureringen av Lunkentuss. Över 5 000 timmar har lagts ner, motsvarande ett värde av cirka tre miljoner kronor. Inte ett öre har belastat skattebetalarna i Sundsvall. En Lunkentuss i nyskick skänktes 2012 till kommunen, med ett offentligt utställande som enda villkor.

En placering av Lunkentuss i Kulturmagasinet kan bli tillfällig. Norra kajen och området kring gästhamnen är aktuella alternativ; för byggbolagen representerar Lunkentuss ett betydande ideellt värde.

Om det kniper i Sundsvall flyttar vi Lunkentuss. I Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar (MSF) kan vi ordna en plats för Lunkentuss i de lokaler vi disponerar. Antingen i Fritidsbåtsmuseet i Västerås eller i Båthall 2 på Galärvarvet i Stockholm. Där, granne med Vasamuseet, får Lunkentuss sällskap av andra storheter som till exempel Kungaslupen.

Men varför skulle Lunkentuss flyttas till Stockholm eller Västerås när hon hör hemma i Sundsvall?

Bengt Jörnstedt, Stockholm

Styrelseledamot i Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar, chefredaktör för tidningen Segling 1982–2005

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons