Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det slut på att vara egenföretagare

/

Annons

Eftersom det stått en hel del i tidningarna om taxiupphandlingarna tänkte jag berätta om min situation.

Jag började som egen företagare i augusti 1990, alltså firar jag 25 år i år.

Har aldrig ångrat mitt val till att börja som taxichaufför, har alltid tyckt om att köra bil och en del lastbil i Bilkåren.

Men nu är det slut på att vara egen, när upphandlingarna började 2014 och man läste alla papper som följde med, blev man bara mer och mer förundrad. Det här skulle bli mitt sista avtal, eftersom jag passerat 60 år men hade ju ställt in mig på att jobba till 65 år eftersom jag alltid trivs med mitt jobb och i alla andra avtal har det varit att man inte bör vara äldre än 65? Men nu handlade avtalet om att det ska vara stora bolag som kör färdtjänst och sjukresor i Västernorrland.

Sedan har Sundsvalls kommun valt att stå utanför och ha egen upphandling på skolkörning, kompletteringsresor och färdtjänst.

Hela upphandlingssituationen har skjutits upp ett antal gånger så våra besked har dröjt.

Vi fick en förfrågan om vi kunde fortsätta med sjukresorna till den 31 oktober och det har jag tackat ja till, men annars upphör mitt nuvarande avtal den 14 juni 2015, med skolkörning, omsorgskörning och färdtjänst.

Har fått förfrågan om fortsatt färdtjänstkörning från det stora bolag som fick detta, men tackar nej då jag inte anser att det är rimligt med att kosta på leasing av taxameter 1 400 kr/mån, 8–12 procent av inkörda resor plus att göra om min bil till bolagets bil. Plus att en styrelse ska bestämma över mig de sista tre åren som ”egen företagare”.

Vad gäller skolkörningarna som jag har kört här i mitt område i alla år tog jag kontakt med det stora bolag som fick dessa körningar, men de hade redan en bil i "mitt område” som inte kört skolbarn förut men som nu ska överta mina skolkörningar.

Som tur är befinner jag mig på rätt sida åldersstrecket men jag känner starkt för de som ännu inte kommit till 50 åren. Ovissheten är otroligt jobbig, och många med mig trivs med jobbet att vara med både unga och gamla hela dagarna.

Jag kan inte förstå hur man resonerar när man tror att stora taxibolag gör ett bättre jobb än vi ensamåkare, vi är ju alltid extra måna om våra kunder och tänker på att behandla alla med respekt, vi är ju rädda om vårt goda rykte! Håller nu på att mentalt ställa in mig på att bli pensionär till årsskiftet!

Lillian Ulander

Lillians taxi i Västanå/Liden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons