Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu krävs besinning om vården – Sollefteåborna förstör för sig själva

/
  • Vad som sker med trakasserier och förföljelser, är att en del personer kanske avstår från att söka jobb i Sollefteå för att stämningen är så otrevlig, skriver Pirjo Jonsson.

Annons

Angående vården i Västernorrland.

Förstår inte Sollefteåborna att de förstör för sig själva?

Landstinget Västernorrland har ansvar för hela länet – för att alla medborgare skall få säker vård och inte behöva vänta för länge. Det finns tre sjukhus i dess regi som skall fungera för alla länets medborgare.

Läs även: Förbannad sjuksköterska: Snart slutar jag – tragiskt att landstinget inte förstår

Det som nu sker är planerat sen åratal tillbaka och startades upp i samförstånd med alla politiska partier när Anders L Johansson tillträtt som landstingsdirektör. Efter det har vårdalliansen i majoritet med bland annat Moderaterna, Folkpartiet (nu Liberalerna), Centern, Kristdemokraterna, haft makten i Landstinget men inte ändrat på denna inriktning.

En inriktning som skall ge medborgarna möjlighet till god, jämlik och säker vård. Tre sjukhus som skall bygga upp olika kompetenser, som skall ge bland annat läkarna möjlighet att utveckla sin del av vården och bli mer specialiserade på sitt område.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Landstinget Västernorrlands medborgare ska inte behöva vänta för länge och resa omkring i landet för att få vård.

Det som byggts upp med dagkirurgi i Sollefteå har ju redan visat att det är rätt.

Vad gäller BB så har de väntade förlossningarna med eventuella komplikationer eller för tidigt födda sedan länge skickats till Sundsvall. Förändringen berör alltså de så kallade okomplicerade förlossningarna. Resan från Ånge, till exempel, är jämförbar och har fungerat i alla år.

Läs även: Bra resultat för förlossningsvården i hela länet

Att föda på ett BB med läkare närvarande måste ju anses tryggare än där lokal finns men där det är osäkert med läkarnärvaro.

Den skräckpropaganda som från början sattes igång av några få, är förståelig, att medborgare blev rädda, men nu måste det till besinning.

Medias rapportering borde vara allsidig och då skulle fler förstå att målet med förändringarna är att skapa bättre, starkare och säker vård för alla länets medborgare.

Läs även: Debatten om Sollefteå sjukhus har fullständigt spårat ur

Nog är det väl bra att så många redan fått sina väntade operationer gjorda.

Se framtiden an med tillförsikt, för även om resan blir lite längre så skall vården som ges vara säkrare.

Det mesta finns ju kvar även i Sollefteå. Bland annat mödravården och medicinsk akut vård. Det är den ortopediska akutkirurgin som flyttat några mil bort, men med bra transport och planering så är det fullt möjligt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vad som sker med trakasserier och förföljelser, är att en del personer kanske avstår från att söka jobb i Sollefteå för att stämningen är så otrevlig. Detta kan försvåra nyrekryteringen till sjukhuset i Sollefteå.

Sollefteåborna är inte missgynnade jämfört med andra medborgare i vårt land vad gäller vården.

De övriga regionala problemen beror på annat och måste handskas där de hör hemma.

Pirjo Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons