Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obehaglig guidad tur i Stadshuset

/
  • Besöket i Stadshuset förstörde dagen för

Annons

Angående guidad tur med påskkyckling i Stadshusets fängelseceller. Jag skulle vilja ställa frågan till de som jobbar med detta hur ni tänker kring arrangemanget. Tycker ni att Stadshusets gamla fylleceller med lutande golv för att spyorna skulle rinna nedåt, och att det lätt skulle gå att spola av dem, och isoleringscellen, där man tydligt kan se hur de stackarna som blivit inspärrade bultat stora märken på dörren för att vilja komma ut, är detta något att visa barn? Är detta något att överhuvudtaget att stoltsera med och visa upp för turister och andra?

Jag och mina två barn var förbi Stadshuset som en sista grej på en mycket trevlig dag och det var roligt att leka i filmrummet. Vi blev mer eller mindre övertalade av personalen att se på fängelsecellerna – vi skulle få en guidad visning. Jaha, jag hade ingen aning om att det varit ett fängelse.

Hon var så entusiastisk att visa oss detta så jag tänkte att det var kanske något att se och eftersom hon var så angelägen så följde vi tillslut med. Men detta förstörde hela vår dag. Vi mådde så dåligt efteråt. Mina barn 8 och 12 år och jag tappade helt glädjen i allt vi gjort under dagen. Vi avbröt till och med visningen och personalen var helt oförstående. Min yngsta sa efteråt, det fanns ju inget handtag på insidan. Det var obehagligt att se isoleringsdörren där folk i förtvivlan bankat för att komma ut. Och en fyllecell och hur personalen målade upp om spyor. Verkligen inget för barn eller för empatiska vuxna. Bara obehagligt!

Sundsvallsfamilj med empati

Svar direkt: Stadshuset var en av de få byggnaderna i centrala Sundsvall som gick att återuppbygga efter den förödande Sundsvallsbranden på midsommardagen 1888.

Det är också en av de viktigaste byggnaderna i kulturarvet Stenstan, som vi på Stenstan Visitor Center har som uppgift att vårda och marknadsföra.

Arrestdelen, varav vi har lyckats behålla två celler i ursprungligt skick, är en viktig del i Stadshusets historia. I lokalerna har bland annat verksamheter som domstol, bank, telegraf, stadsfullmäktige och auktionskammare huserat.

Vårt mål med våra guidade turer är att visa upp de här spännande – och ibland skrämmande – inslagen i Sundsvalls och Stadshusets historia på ett lekfullt och roande sätt.

Vi beklagar verkligen att er familj upplevde rundvandringen som obehaglig, det känns jättetråkigt för oss i personalen.

Vår målsättning är att väcka intresse och skapa mersmak för vår historia och de guidade turerna till fängelsehålorna hör till en av de mest uppskattade visningarna i Stadshuset för alla åldrar.

Vi som arbetar med guidningarna kommer i fortsättningen att försäkra oss om att våra gäster verkligen vill besöka arrestlokalerna, för att undvika att någon far illa av besöket.

Personalen på Stenstan Visitor Center

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons