Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olagligt och felaktigt förslag

Annons

Replik på "Frågan som dominerar den politiska debatten i Timrå", ST 24 juli.

Arenaköpet har jag inga synpunkter på, men jag konstaterar att Timrå IK har ett starkt varumärke för Timrå kommun och för hela Sundsvallsregionen, därför hoppas och tror jag att den nya styrelsen kan leda Timrå IK rätt och bli ett etablerat elitserielag.

Mina synpunkter är på det helt olagliga och felaktiga förslaget att kommunen skall tillföra Timråbo 65 miljoner kronor för att bolaget skall bygga nya hyresrätter. Allbolagen förbjuder Timråbo att göra ekonomiskt dåliga affärer, all verksamhet i ett kommunalt bostadsbolag måste ske på affärsmässiga grunder. En kommun kan/får inte som ägare överföra pengar till att bygga nytt som föreslås i insändaren.

För Timråbos del kan problemet knappast vara finansiering av ett nybyggnadsprojekt, när bolaget lånar till cirka en procents ränta. Nej, problemet är att det är dyrt att bygga nytt och det måste hos potentiella hyresgäster finnas en betalningsvilja som motsvarar den affärsmässiga produktionskostnaden. Hyresnivån för den nyproduktion som sker i dag i kommunerna Härnösand, Örnsköldsvik och Sundsvall hamnar på cirka 1 700–1 800 kronor per kvadratmeter och då tillkommer kostnad för varmvatten och el.

Min fråga till insändarskribenterna är: Tror ni att det finns betalningsvilja i Timrå för denna hyra? Jag tror inte det eftersom bostäder är fortsatt billiga att köpa i Timrå, trots en uppgång senaste året. En nyproducerad trea på 80 kvadratmeter kommer att kosta cirka 11 000 kronor i månaden med nuvarande produktionskostnad.

Kan Timråbo inte ta ut denna hyra måste den nybyggda fastigheten skrivas ned eftersom marknadsvärdet är lägre än produktionskostnaden/bokfört värde. Detta är inte affärsmässigt och Timråbo får därför inte göra en sådan affär. En nedskrivning påverkar direkt resultatet och säljer bolagets soliditet, detta medför att bolaget måste minska alla sina kostnader, minska på underhåll och planerade åtgärder samtidigt med ett ökat behov av hyreshöjning. Blanda inte ihop arenaprojektet med att tro att Timråbo enkelt bygger nya hyresrätter i Timrå och studera gärna Allbolagen.

Hans Selling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons