Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olämplig nämndeman i Sundsvalls tingsrätt

/
  • Tanken om att återinföra dödsstraff är pervers, skriver Peter Jonriksson.

Annons

Det var bra att Sundsvalls tingsrätt avbröt en rättegång där det visade sig att en nämndeman gjorde skillnad på “vissa raser”. Men varför reagerar ingen på att en annan nämndeman dessförinnan sagt sig vilja motionera om dödsstraff?

Domaren Kristina Svedberg gjorde helt rätt som avbröt rättegången när nämndemannen Anita Edin (M) inte verkade dela grunduppfattningen om alla människors lika värde och likhet inför lagen. Det stärker tingsrättens trovärdighet. Som händelsen refererats i ST fällde Anita Edin sin kommentar sedan en annan nämndeman sagt sig vilja återinföra dödsstraff. Tanken är i sig lika pervers som den att döma folk olika utifrån deras genetiska egenskaper.

Det visar att nämndemannen i fråga betraktar domstolen som en plats för vedergällning. Ett tankesätt som vi övergav för 105 år sedan, efter att rånmördaren Johan Alfred Andersson Ander halshöggs på Långholmen.

Svenska rättsväsendet och vår brottsbalk har två huvudsakliga uppgifter. Att avskräcka människor från att begå brott, och att förhindra att människor som ändå begått brott gör det igen. Det är därför det heter påföljd och inte straff.

Även om det “allmänna rättsmedvetandet” inte alltid känner så, kan man kräva att en svensk nämndeman har detta helt klart för sig.

En nämndeman i Sundsvall verkar inte förstå detta. Denne är precis lika olämplig för uppdraget som Anita Edin, och tingsrätten borde agera på samma sätt mot den personen.

Peter Jonriksson

Adjunkt i journalistik, Mittuniversitetet

Rättsreporter

Läs också: "Nämndeman ville ha dödsstraff "för vissa raser" – rättegång avbröts"

Läs också: "(M) tar avstånd från rasistiskt uttalande"

Läs också: "Edin slutar som nämndeman"

Läs också Sofia Mirjamsdotters ledare: "Oacceptabel rasism i domstolen"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons