Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olycklig slagsida som kan förstöra lusten till lärande

/

Annons

Skolstart, tillbaka till kompisarna, nya pennor och nytt sudd i pennfacket. Nytt schema. Nya böcker. Förväntan i luften. Första året med betyg. Pirrigt. Vad möter då min tolvåriga dotter när hon kommer till klassrummet?

Den första tiden präglas av matrisexercis, med fokus på att hon riskerar att få F omhon inte uppfyller det och det kravet för ett E. Eller prognosen att om hon missar något i kravlistan kommer hon minsann aldrig att kunna nå det där hägrande A:et.

I bästa fall kan detta tillskrivas en strävan att ingen elev ska trilla av vagnen, men i värsta fall blir det som att hälla en ishink över eleverna och släcka all lust till lärande. Det svävade ett mörkt moln över min dotter när hon kom hem från skolan i fredags. Hennes upplevelse av skolstarten var snarare en hotbild än ett lockande framtidsscenario.

Som mamma, men också som professionell pedagog, är jag både ledsen och förbannad över att det kan bli så här fel i skolan. De senaste årens betoning på mätningar, prov och betyg har lett till en olycklig slagsida i den svenska skolan. Lärarens främsta uppgift måste vara att inspirera och hålla upp positiva målbilder, inte fastna i matrisernas fyrkantiga regeluniform.

Vi måste hitta tillbaka till glädjen och lusten i klassrummen, inspirera till kunskapande i stället för att måla upp hotbilder och vifta med F-betyget – helt enkelt använda morot i mycket högre grad än piska. Det handlar inte om att vara kravlös, utan om att anamma ett helt annat anslag i mötet med eleverna. Om vi ska kunna vända trenden med sjunkande resultat tror jag inte heller på idén att hälla mer is i den där hinken i form av införandet av ordningsbetyg eller betyg i lägre årskurser. Det kommer bara att leda till större stress och ännu mer utbredd skolleda. Egentligen är det ganska enkelt när man tänker efter. Ingen vuxen skulle tycka att det vore särskilt inspirerande att återvända till jobbet efter semestern och mötas av en mental kalldusch.

Charlotte Lindgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons