Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvandla lagen om böter

/

Annons

För precis fyra år sedan, i juli 2011, fick polisen möjlighet att skriva ut böter för nedskräpning. Men trots att nedskräpningen ökar har antalet böter successivt minskat.

De allra flesta är helt överens om detta:

• Skräpet stör, upprör och engagerar medborgarna.

• Skärpet skadar miljön och djur.

• Skräpet är kostsamt för kommunerna att städa upp.

• Skräpiga platser drar till sig ännu mer skräp.

Nästan alla håller också med om att nedskräpningen är helt onödig. Och det finns, som Håll Sverige Rent upplever det, ett brett stöd för att det ska vara olagligt att skräpa ner.

Ändå ligger antalet böter för nedskräpning i Västernorrland kvar på en mycket låg nivå. Under det andra halvåret 2011 skrev polisen ut 15 böter i länet, under helåret 2014 uppgick antalet till noll. Och hittills i år, januari till maj, har det bara skrivits ut totalt sex böter för nedskräpning i hela polisregion Nord, där Västernorrland ingår.

Vi vet, det är svårt att hitta nedskräparen. Men ändå. Polisen verkar se mellan fingrarna när någon skräpar ner. De ytterst få böterna visar att lagen är tandlös. Risken att få böta är så liten att den inte avskräcker de som kastar skräpet på marken.

Nu har vi levt fyra år med en lag som inte fungerar. Böterna bör därför omvandlas till en nedskräpningsavgift i kommunernas regi. Eftersom kommunerna har ansvar för och bekostar renhållningen har de starka incitament att ta ut sådana avgifter. Det skulle hålla Västernorrland renare, till nytta för både människor, djur och miljön.

Johanna Ragnartz

Vd, Håll Sverige Rent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons