Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvis fördelning av skattepengar

/

Annons

Den orättvisa koncentrationen av statliga verk och institutioner till Storstockholm har utarmat hela landet inte bara ekonomiskt utan även i bemärkelsen att välutbildade tvingats lämna sina hemorter för att få ett kvalificerat och avlönat jobb i den statliga förvaltningen eller dess närhet. Således är koncentrationen av statsfinansierade arbetstillfällen till Stockholm dubbel utsugning av landet utanför vår huvudstad. Ytterligare negativ spin off-effekten av centraliseringen är alla arbetstillfällen som försvinner från landet utanför Stockholm när kontor, fastigheter, skolor, affärer och lokal service reduceras och i många fall töms/läggs ned på grund av centraliseringen/avfolkning

Tvärt om är det givetvis med vår huvudstad där statsapparaten hela tiden byggs ut med tusentals nya arbetstillfällen varje år.

Drygt 100 000 statligt anställda uppges "officiellt" vara lokaliserade till Stockholm i första hand till Stockholms innerstad med enbart kontors- och fastighetskostnader uppgående till 22 miljarder kronor varje år. Hur många arbetstillfällen genererar 22 miljarder utöver de statligt anställda på kontoren?

Spin off-effekten av 100 000 direktanställda i statliga verk och institutioner torde tillföra Storstockholmsområdet minst ytterligare 200 000 i indirekta årsarbetstillfällen.

Utöver ovan nämnt om den orättvisa statliga skattefördelningen så tilldelas proportionellt Stockholm/Norrland 90/10 gällande infrastrukturinvesteringar och har så gjorts ända sedan Gunnar Strängs tid.

Över 100 miljarder i statliga medel har tilldelats Storstockholm till sina vägar och järnvägar för tidsperioden 2011–2021. De fem Norrlandslänen tilldelas knappa tio miljarder tillsammans för samma tidsperiod. Gävleborgs län 837 miljoner (inte ens en en miljard). Norrlandslänen har 1,2 miljoner invånare och många hundra mil mer riksväg jämfört med Stockholm.

Följden blir givetvis ytterligare förfall av Norrlands infrastruktur och förlusten av tusentals arbetstillfällen.

Ovan nämnt är bara ett fåtal påpekanden om den orättvisa statliga skattefördelningen.

Sören Molander, Njutånger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons