Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österåsen – ett centrum för livsstilsmedicin

/

Annons

Högkompetent personal och anrika lokaler antecknade jag efter ett nyligen genomfört studiebesök på Österåsens hälsohem. Jag såg fram emot ett regionalt samarbete inom både klinik och forskning. Externa rapporter intygar att man håller god medicinsk kvalité och är kostnadseffektiv. Den nya patientlagen öppnar för att ta emot patienter från hela landet och Österåsens hälsohem har idealiska förutsättningar att vara del av ett regionalt centrum för livsstilsmedicin.

Intensiv behandling för förbättrade matvanor, mera motion och effektiv stresshantering har visats halvera insjuknanden i diabetes, reversera åderförkalkningen som ligger bakom kärlkramp och hjärtinfarkt och minimerar dessutom risken för de vanligaste cancersjukdomarna som bröstcancer, prostatacancer och tjocktarmscancer. Tillsammans står patienter med dessa sjukdomsgrupper för merparten av kostnaderna för sjukvård i riket.

Nu föreslås att skenande kostnader för utredning och behandling av dessa sjukdomar ska finansieras genom att man gör sig av med länets högsta kompetens för prevention. Västernorrlands invånare har visserligen möjlighet att söka livsstilsbehandling utanför länet (med betalningsansvar för Landstinget Västernorrland) och den högkompetenta personalen kan börja som hyrpersonal, starta eget eller kommer att tas emot med öppna armar i andra län.

Men varför förvärra landstingets ekonomiska kris genom ett beslut som endast kan leda till sämre hälsa och ökade sjukvårdskostnader i Västernorrland?

Benno Krachler

Specialist för invärtesmedicin, Med Dr, Civilekonom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons