Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översittarattityd fick viktig grupp att upphöra

Annons

Replik på Vill se fler engagerade Sundsvallsbor, ST 27 oktober.

Varför kallar ni inte "skribenten" vid hennes namn? Ni har faktiskt suttit i samma styrelse under 2014 – Brottsofferjouren Sundsvall Medelpad.

Varför tror ni att alla de ideellt arbetande stödpersonerna och vittnesstöden slutade i Sundsvall?

Många av dem hade en lång erfarenhet och bedrev en mycket uppskattad verksamhet. Fråga tingsrätten och polisen.

När gruppen nåddes av signaler om att samordnaren skulle tas bort på order från Riks Boj i Stockholm skrev gruppen tre hövliga brev till högsta ledningen. Alla dessa brev är ännu obesvarade. Stöd och vittnesstöden ville veta varför samordnarfunktionen i Sundsvall skulle strykas trots att alla samstämmigt kunde vittna om att hela verksamheten står och faller med just samordnarfunktionen.

Gruppens beslut att helt enkelt sluta med sina ideella insatser vid tingsrätten stärktes ytterligare när det framkom att man från Riks Boj varit i Sundsvall och med kommunen kommit överens om att dra ett streck över samordnarfunktionen i Sundsvall.

Denna kontakt skedde helt bakom ryggen på alla de praktiskt och ideella jobbande på golvet i Sundsvall. Vid senare möten under 2014 fortsatte "jakten" på samordnaren.

Nu har Brottsofferjouren i Sundsvall helt enkelt upphört och även om ledningen på regionnivå utlovat hjälp till brottsutsatta och vittnen har Ö-vik tackat nej och Härnösand har fullt upp med sitt. Hur ser verksamhetsstatistiken ut för 2014? Uppgifter cirkulerar att telefonvädjan om hjälp till Sundsvall även gått till Riks Boj i Stockholm. Stämmer det?

Den närmast respektlösa översittarattityden från Boj centralt och regionalt har ju i dagsläget resulterat i att Boj Sundsvall i praktiken har upphört.

Jag vill avsluta med ett litet tips inför framtiden. Det lyder i all enkelhet:

I en tid när det blir allt svårare att engagera ideellt arbetande individer är det nog oklokt för att inte säga kontraproduktivt att agera som man gjort mot Boj Sundsvall.

Den överkörda gruppen, alla beredda att jobba ideellt, består av engagerade, mycket kompetenta och erfarna personer.

Centrala order utan samråd med de som gör jobbet på golvet kan säkert resultera i tilltalande organisationspapper. Men den totala bristen på lyhörd samverkan, information och öppenhet för synpunkter från gräsrotsnivå har i Sundsvall medfört att hela verksamheten i praktiken upphört sorgligt.

Linus

Premium: Brottsofferjouren återuppstår

Ökat hopp om att få vittnesstödjare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons