Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patriarkatet styr festivalsommaren

/

Annons

Festivaltiden är i igång med vitlöksdrypande falafel, regnställ och grym musik. Men du som önskar se din kvinnliga favoritartist på scen kan sänka förhoppningarna.

Att det inte finns nog med duktiga kvinnliga musiker är en segdragen myt. Kvinnliga talanger finns det gott om. Problemet är oförstående artistbokare som inte prioriterar en jämställd musikscen. Håkan Karlsson, Emmabodas festivalarrangör, bryr sig föga om jämställdhetsarbetet.

”Emmabodafestival bara bokar bra artister. Nej, vi tänker inte på handikappade och krymplingar. Det här med jämställdhet intresserar oss inte ett dugg. Ärligt talat, jag undrar vem det är som bryr sig. Det är inte vårt uppdrag att titta på sådant”.

Jo, Håkan det är er skyldighet att forma en festival som kan locka människor från olika åldersgrupper, religions- och könstillhörigheter. Med fler kvinnor på scen kommer fler röster till tals. Det blir en intressantare musikscen. Att festivaler inte bokar kvinnliga artister är ett demokratiskt problem menar Kristina Wicksell på Jämställdfestival.se: “Det leder till färre kvinnliga förebilder vilket i sin tur leder till färre tjejer som vill börjar med musik.”

Att främst en homogen grupp finns representerad på scen kan leda till felaktiga föreställningar om att musikskapande bara är till för män, menar Kristina Wicksell.

Så hur jämställa är Sveriges sommarfestivaler år 2015? Jämställdfestival.se har sett över utbudet på de tio största festivalerna. Bäst könsfördelning har Urkult med 59 procent kvinnor och 10 procent mixade akter. Sthlm Music and Arts, Popaganda och Storsjöyran kommer därefter med cirka 50 procent. Cirka 69 procent av akterna på Way Out west är mansdominerade och 78 procent av artisterna är män på Bråvalla festivalen. Emmaboda, Summerburst, Sweden Rock och Getaway Rock är sämst i ligan med cirka 10% kvinnor. (Preliminära siffror)

Varför ser det ut så här? Patriarkatet påverkar musikbranschen - flickor får inte samma uppmuntran och möter mera motstånd. Här måste musikarrangörerna ta sitt ansvar. Det handlar om inkludering. Målet bör vara att alla har någon att identifiera sig med på scen.

Därför vill vi i F! Sundsvall inför framtida sommarfester skicka med konkreta tips till Sundsvalls festivalarrangörer. Vad kan ni göra?

Våga göra riktade satsningar såsom popkollo för tjejer. Har ni svårt att boka jämställt? Ta hjälp av följande organisationer som alla arbetar med att skapa en jämställd festivalscen:

Nätverket 50/50 och Jämställd festival har som mål att uppnå jämn könsfördelning på festivalscenerna och har båda en lista över kvinnodominerande band.

Rättviseförmedlingen har specialiserat sig på att lyfta fram kompetens som hamnat i skymundan. Femtastic arbetar med att inspirera unga kvinnor att ta plats på scen. Crossing Boarders har flera års erfarenhet av jämställdhetsarbete.

Med detta sagt är nästa steg givet. Dags att agera och tillsammans se till att forma ett mångfasetterat festival-Sverige. Lycka till önskar F! Sundsvall, som hoppas på en grym feministisk festivalsommar.

Petter Stjernstedt

Feministiskt initiativ, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons