Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärsskatten är mycket orättvis

Annons

Svenska pensionärer kommer att vara de mest beskattade i världen även under 2015. Detta har Världsbanken konstaterat. I Sverige beskattas pensionärer högre än yrkesverksamma för likartad inkomst. Det normala bland övriga länder är lika skatt för lika inkomst. I många länder är pensionärer lägre beskattade.

Ett pensionärshushåll har i snitt betalat över 100 000 kronor mer i skatt än ett förvärvsarbetande hushåll under perioden 2007-2014 med samma inkomster – enligt en rapport från medlemsorganisationen Skattebetalarna.

Pensionärsskatten är mycket orättvis och diskriminerande. Den infördes av Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna (SD) 1 januari 2007 och har trappats upp ytterligare vid fem tillfällen.

Den nuvarande regeringen hade i sin budget avsett att påbörja en nedtrappning av pensionärsskatten med som mest 250 kronor i månaden från 1 januari 2015. När då SD röstade för Alliansens budget sprack den möjligheten och nu gäller Alliansens budget. I den ingår inte några skattesänkningar för pensionärer.

Zäta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons