Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal behövs på vattenrehab

/

Annons

Jag och min man går en kurs på Onkologen på Sundsvalls sjukhus, " Att leva med cancer" heter den. Tisdagen den 11 november handlade det bland annat om " Fysisk aktivitet-avspänning". Två sjukgymnaster berättade om olika aktiviteter för oss som lever med cancer. Bland mycket annat kom det upp att rörelser i vatten, särskilt varmt vatten, var mycket bra för kroppen.

Då berättade jag att jag gått på vattengymnastik alldeles i början då jag fått min cancerdiagnos och att den sortens gymnastik dels stärkte min balans och gjorde att jag kunde göra rörelser jag inte kan göra på torra land. Jag berättade också att vattengympan var på just Rehab på sjukhuset. Varför får det inte fortsätta där? frågade jag då.

Sjukgymnasten talade då till min förvåning om att det visst fanns en grupp som gympade i vattnet där och jag blev jätteglad. Men till min sorg så var det ingen personalledd grupp, då sjukhusledningen avskedat undersköterskorna som stod vid bassängkanten och visade oss hur vi skulle göra i vattnet.

På grund av personalbrist finns det bara en grupp som hyr bassängen för dyra pengar och då förekommer bara inplastade direktiv som deltagarna får göra sina rörelser ifrån. Detta har jag också försökt, fast i en annan kommun. Inte helt lätt att göra rörelser från ett inplastat papper, tillsammans med en massa andra sjuka människor som alla har olika rörelser att göra. Det blir ingen ordning alls, sjukgymnastik i vatten måste vara ledd av personal. Jag undrar hur det skulle se ut om en grupp människor i en gympasal skulle ha papper och göra olika rörelser allihop utifrån dem?

Varför inte återanställa en undersköterska som kunde ta hand om några grupper sjuka människor på vattenrehab, dels kunde hyresägaren få in mer pengar och då kunde hyrorna kanske sänkas. I och med det kunde fler grupper ha råd att hyra, pengar kommer in och en personal till kunde återanställas. (I slutänden är ju pengarna i samma börs.) Smart va!

För att inte tala om att vi cancersjuka fick högre livskvalitet och kanske belastar sjukvården mindre. Det skulle bli en så populärt kallad win-win-situation.

Inger Wiklund Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons