Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petersvik är en framtidssatsning

/

Annons

Det pågår en kampanj i Sundsvall mot att kommunen i samarbete med SCA ska bygga en kombiterminal, Logistikparken, i Petersviksområdet, och mot att husen där ska rivas. Men husen behöver inte rivas, de kan flyttas. Viktigare måste väl ändå vara att den nya terminalen ger viktiga utvecklingsmöjligheter såväl för kommunen som för SCA och andra företag i kommunen samt för utbyggnad av järnväg och sjöfart.

Den kombiterminal som idag finns på järnvägsområdet inne i centrala Sundsvall, och inte har plats för en nödvändig utbyggnad, kommer att flyttas ut till Petersvik. Det timmer som idag kommer till Ortviken med lastbil, kommer snart att kunna transporteras med järnväg hela vägen till Ortviken och inte som idag lyftas över på lastbil i Töva. Terminalen ska även kombineras med en utbyggnad av hamnen i Tunadal och av järnvägsspåren där. Logistikparken innebär därför en stor vinst för miljön i Sundsvall.

Kombiterminalen är inte bara en viktig miljösatsning. Det är också en satsning på att ge bättre utvecklingsmöjligheter för företag i kommunen. SCA får tillgång till allra bästa transportmöjligheter och kan därmed göra stora satsningar på att gå vidare från papperstillverkning till produktion av miljövänliga förpackningar. Denna satsning ger också uppdrag och arbeten åt andra företag i kommunen, vilket sker redan idag.

Men detta säger en del nu nej till, via en högljudd kampanj på sociala medier och i insändare. Jag kan förstå att folk som har bott i Petersvik inte vill flytta därifrån. Det är fina hus. Men redan idag är området inklämt mellan Tunadal, Ortviken och Korstaverken. Och hur många andra har egentligen nyttjat detta område? Och viktigare; kan husen väga upp en så stor framtidssatsning på miljö, transporter och företagsutveckling i vår kommun? Ska folk kunna bo kvar i kommunen måste det finnas jobb också.

Åke Johansson (V)

Vice ordförande i Stadsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons