Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piggelina var en levande individ

Annons

Torsdagsmorgonen den 11 december sitter jag i mitt kök och äter frukost. Frukosten består av polarbröd med hummus som pålägg, samt ett glas sojamjölk med chokladsmak. Jag bläddrar i Sundsvalls Tidning som jag brukar. Plötsligt möter jag det. Jag möter en bild på en tidigare levande individ med känslor och tankar som nu hänger mördad, upp och ned, medan en man bränner på hennes ansikte och en annan man står nöjt på sidan.

Min frukost hamnade i soporna. Min matlust försvann så fort jag mötte hennes livlösa kropp där på tidningspappret. Är det den här världen vi lever i? Då vi förnöjt visar upp en livlös kropp för alla att beskåda. Jag är inte gjord av pengar, jag vill inte slänga några fler frukostar.

Piggelina var en omhändertagen gris som funnits i Sundsvalls Tidning ett tag. Hon hade hittats mager med några andra grisar, hon togs omhand om och blev för många en familjemedlem. Hon var pigg och glad, som tidigare artikel hänvisar till. Hon hade känslor, tankar och livslust. Precis som du.

Föreställ dig i stället en naken man hänga upp och ned, medan en annan man bränner på hans ansikte. Sedan beskrivs hur han fick ett lugnt skott i huvudet. Om du hade mötts av den artikeln en torsdagsmorgon hade antagligen din frukost också hamnat i soporna, eller hur?

Alla djur är individer. De tänker, de känner. De kan vara glada, ledsna, euforiska. De kan känna allt som du och jag känner. Varför är de mindre värda bara för att vi inte talar samma språk? Jag talar för dem som inte har en röst att tala med.

Piggelina, likaväl som alla djur, förtjänar ett liv. Hon förtjänar inte att hamna på din tallrik. Men du som köttätare tänker väl ”att hon hade ju ändå ett bra liv, det är ju det som räknas?” Absolut, det är mycket viktigt att hon inte har behandlats som grisarna i till exempel Danmark eller Irland. Det är jättebra att hon hade ett bra liv så länge hon levde.

Det är jättebra att din collie har ett bra liv med, då kan jag knyta loss hen när du är inne på Ica och handlar. Då kan jag hänga upp din lilla livskamrat och bränna på hens livlösa kropp. Djuret hade ju ett bra liv så länge hen levde, det är ju det som räknas. Eller … hur var det nu?

City Gross i Bydalen samt Life som ligger tvärsemot Barista på Storgatan har en vegansk julskinka från Astrid & Aporna. Den ligger på runt 100 kronor och är helt utan rumpa. Gör skillnad i jul, visa att du är human och inte en vilde. Alla djur har rätt till ett fullt liv. Vila i frid Piggelina.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons