Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker som gastar och skyller ifrån sig

/
  • Riksdagen. Jennifer Lind (M) har tröttnat på politiker som saknar verklighetsförankring.

Annons

I dag blir politiker hårt granskade, inte bara av media utan också av väljarna. Vikten av att förankra sina budskap i fakta och verkliga situationer ökar med takten av att omvärlden blir mer insatta i politiska frågor. Ändå vittnar det politiska landskapet om att detta inte sker. Sverigedemokraterna växer trots förvrängda budskap och mycket av politiken handlar i dag om att favorisera och vända sig till den populistiska rösten. Resultatet? Den politiska debatten är en enda röra – på bekostnad av svenska folket.

Mycket av problematiken ligger i framfarten av Internet. Frågor som förut syntes öppet har förflyttats från Sveriges gator till Internetforum, vilket gör det svårare för politiker att på riktigt greppa situationen. Problem som narkotika och prostitution verkar numer på Internet, istället för i mörka gränder, vilket öppnar upp för grövre gissningar om verkligheten. Detta leder i sin tur till att samhällsproblem blir lättare att dölja, vilket försvårar en verklighetsförankrad debatt.

Som effekt av Internet har således politikens debatter blivit alltmer luddiga. Politiska frågor som borde handla om Sveriges verklighet handlar istället om att framhäva en bild av verkligheten som inkluderar så många människors åsikt som möjligt – allt utan att förankra budskapen i fakta. Ebba Busch Thor vill göra en fråga av aborten utan att läsa på om vad som redan sagts och åtgärdats inom området och Sverigedemokraterna visar felaktiga siffror och pratar om räkneexempel när de blir påkomna med att inte vara tillräckligt pålästa.

Samtidigt passerar det inte obemärkt förbi. Politiska debatter blir allt hetsigare med partiledare som i direktsänd television gastar fram sina åsikter och som är snabba med att skylla ifrån sina misslyckanden på andra. Politikerförtroendet är nere på rekordlåga siffror i dag och karriärer så som Juholts har kastats ner i toaletten på grund av låg trovärdighet och högt politikerförakt.

Det är tydligt – folket kräver en förändring och det är vår uppgift som politiker att leverera den. Vi bygger verkligheten som vi vill ha den och då gäller det att budskapen är rätt förankrade eftersom att politiken inte handlar om vem som skriker högst, vem som har fel, eller vem som har rätt. Den handlar om att resonera och tillsammans komma fram till en lösning på riktiga problem. Politiken behöver därför förankras i verkligheten för att visioner ska nås.

Det behövs helt enkelt en tydlig förändring i debatten - jag har tröttnat på att trampa vatten på samma ställe. Har ni?

Jennifer Lind

Förtroendevald politiker i Huddinge kommun (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons