Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna står frågande bredvid

/

Annons

Sjuksköterskor säger upp sig i protest mot löner och arbetsvillkor, då ser politiker och tjänstemän som Margareta Rödén förvånade ut, sedan utbrister de ”vi hade ingen aning om att sjuksköterskor anser sig ha för dåliga löner!”. 2008 strejkade Vårdförbundet för att förbättra arbetsvillkoren, ganska snart skrek politiker och tjänstemän att strejken var samhällsfarlig. 2015 står fler vårdplatser stängda än 2008, nu på grund av att sjuksköterskorna inte vill börja eller fortsätta jobba inom sjukvården. Vad beror detta på? Något ansvariga politiker och tjänstemän borde ta sig en funderare på.

Jag är specialistsjuksköterska och vald facklig representant för anestesisjuksköterskorna på Sundsvalls sjukhus, min mailkorg består till 2/3 av mail från rekryterings- och bemanningsföretag som erbjuder dubbla lönen samt att jag får jobba när jag vill, så varför är jag kvar inom landstinget Västernorrland? Det finns utbildade sjuksköterskor som tjänar mer på att jobba inom handels utan att använda sin kompetens… Politiker och tjänstemän undrar, kan lönen verkligen vara ett problem?? Hur stor uppskattning får jag då från min arbetsgivare för att jag är trogen min arbetsplats, skolar in nya medarbetare samt driver och utvecklar vården?

Lönespridningen på Centraloperation är i dagsläget ca 5000kr, med andra ord det skiljer 5000kr mellan en ny i yrket och den som har jobbat i närmare 40 år, driver utvecklingsprojekt och handleder nya och gamla medarbetare. Ska vi gå in på arbetstider, Anestesisjuksköterskor jobbar ca38 timmar i veckan, utöver detta så är vi bundna till sjukhuset med jour och beredskap 18 timmar i veckan! Det genererar en del kompensationsledighet vilken kan tas ut om ”verksamheten tillåter det”. Det var tidigare ganska lätt att få ut denna kompensation, nu behöver man vara ute i upp till tre månader i förväg för att få ut kompensationen. Jag har tidigare jobbat extra på Akutmottagningen på Sundsvalls sjukhus och ingår därför i den sms-grupp Akuten använder för att begära in personal vi sjukdom och extra stora patientflöden. Jag blev pappa i december och det var från akutmottagningen jag fick flest SMS, och då inte för att gratulera mig utan för att höra om jag kunde komma in och jobba!

Politiker och tjänstemän, ni gjorde för lite, för sent och har inte lyssnat på era anställda! Ni har gjort vården samhällsfarlig, och det har ni gjort genom att betala utförarna av vården för dåligt. Ni har inte hängt med i samhällsutvecklingen där ni konkurrerar om arbetskraften på en nationell och internationell nivå, sjuksköterskebristen finns inte! Vi sjuksköterskor vill ha bra arbetsvillkor och en skälig lön för vår kompetens!

Oskar Malker

Leg. Spec. Ssk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons