Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektet logistikparken måste stoppas omedelbart

/

Annons

Jag var på samråd i måndags om planerna på en ny hamn och en kombiterminal i Petersvik, den så kallade logistikparken, och där pratade jag med en officiell representant från SCA. Jag fick mycket intressant information.

SCA Ortviken är inte alls intresserade av den planerade kombiterminalen, som de inte heller kommer att använda, men om man ändå ska bygga den så vill SCA vara med i projektet och vill ha järnvägsspåret och internvägen mellan Tunadalshamnen och Ortvikenfabriken. Men om Sundsvalls kommuns skattebetalare inte sätter in över 400 miljoner kronor i projektet blir det inte lönsamt för SCA att vara med.

Med järnvägsspåret och internvägen från Ortviken till Tunadal kommer SCA att spara 15 miljoner per år i transportkostnad. När jag frågar om SCA:s koncernstyrelse verkligen kommer att satsa sin del på över 400 miljoner våren 2017 för detta, svarar tjänstemannen på SCA Forest att han inte vet. Det var förresten Sundsvalls kommun som kom till SCA från början med projektet. Detta är alltså inte SCA:s önskemål från början.

Vem vill förresten ha kombiterminalen? undrar jag. Finns det några intressenter som anmält att de kommer att hyra in sig?

Det gröna och vackra Petersvik med sina välbevarade och kulturhistoriskt värdefulla 1800-talshus ska alltså rivas, schaktas bort och täckas av betong, grundvattnet ska sänkas med åtta meter, kommunen ska låna över 400 miljoner kronor till detta och spränga bort halva Korstaberget och dumpa det mesta av det i sjön – varför?

Jo, för att SCA ska spara 15 miljoner kronor per år i transportkostnad.

Det privatägda, multinationella aktiebolaget SCA som 2014 omsatte cirka 104 miljarder kronor. Det skulle vara mycket billigare för skattebetalarna i Sundsvalls kommun och mycket mer miljövänligt att ge SCA 15 miljoner kronor per år så länge Ortvikenfabriken finns kvar.

Kommunen vill nu förtidsinlösa fastigheterna i Petersvik och riva dem redan innan miljöprövningen är klar och innan SCA fattat sitt beslut om de ska vara med. Är detta verkligen Peder Björks, Socialdemokraternas och den styrande majoritetens vilja, då vi nu har svart på vitt att inte ens SCA behöver kombiterminalen?

Enligt min mening måste projektet logistikparken stoppas omedelbart. Då sparar vi 400 miljoner kronor åt skattebetalarna och SCA kan få leva efter sitt varumärke Care of Life.

Else Ammor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons