Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protestera mot planerna på ett kärnkraftverk i Pyhäjoki

/
  • Härdsmältan i Tjernobyl kan upprepas i Pyhäjoki – 20 mil från den svenska kusten.
  • Härdsmältan i Tjernobyl kan upprepas i Pyhäjoki – 20 mil från den svenska kusten.

Annons

Vi är mycket oroade över planerna på ett kärnkraftverk i Pyhäjoki knappt 20 mil från svenska kusten. Bottenviken med sitt grunda vatten har ett unikt och mycket känsligt och sårbart ekosystem där enbart driften av en reaktor skulle få katastrofala följder.

Även konsekvenserna av en olycka skulle vara förödande för människor och natur.

Effekterna från härdsmältan i Tjernobyl, Ukraina för 30 år sedan har ännu inte klingat av utan drabbar oss fortfarande i Sverige och övriga Europa. Radioaktiva utsläpp har inga gränser.

Atomkraft tillhör inte framtiden. Det har tidigare katastrofer i Tjernobyl och Fukushima och Harrisburg lärt oss. I stället behöver vi satsa på smart energiteknik med energieffektivisering och olika förnyelsebara energilösningar.

Alla kärnkraftsreaktorer producerar ständigt radioaktivt avfall och hittills har inget land i världen funnit en säker lösning på förvaringen av avfallet, vilket måste hållas avskilt från allt levande i tusentals år.

Kostnaderna för ersättningar och sanering efter olyckan i Japan 2011 uppskattas till minst 3 500 miljarder kronor. Kärnkraft är vare sig hållbar miljömässigt eller ekonomiskt.

Vi vill också påminna om att atomkraft och atomvapen är två sidor av samma mynt. Atomkraft är livshotande och miljövidrig i alla skeden.

Framtiden tillhör energikällor som sol, vind och vatten. Atomkraft tillhör historien och är en helt otidsenlig och skadlig dinosaurieteknik.

Vi uppmanar därför såväl enskilda som organisationer och myndigheter att protestera mot kärnkraftsplanerna i Pyhäjoki.

Lena Dahlin Klaar, Ulrika Hådén, Runa Forsman, Gertie Gellner och Måna Wibron

Kvinnor för fred och Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons