Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putin vill återupprätta makten

/
  • Bo Pellnäs, Jörgen Berglund, Annelie Luthman, Mats Berquist deltog på seminariet om hur Sverige ska försvaras. Foto: Christina Engholm
  • Bo Pellnäs menar på att Sveriges försvar är otillräckligt i dessa oroliga tider. Foto: Christina Engholm

Hur försvara Sverige? Det var rubriken på ett seminarium som arrangerades av Västernorrlands Försvarsutbildningsförbund och Kungliga Krigsvetenskapsakademien. Ett 50-tal åhörare fanns i Fälldinsalen på Mittuniversitetet den 26 februari för att ta del av detta aktuella ämne.

Annons

Kvällen inleddes av före detta ambassadören Mats Bergquist som talade om Putin och det säkerhetspolitiska läget i Europa 25 år efter det kalla kriget. Slutsatsen av det han sade är att Putin vill återupprätta Ryssland som en stor aktör i världspolitiken. Det grundar sig på att Putin anser att Ryssland har blivit undanskuffad av västländerna med USA i spetsen. Putins ambitioner är troligen att förstora sitt inflytande i närområdet. Som exempel kan Krim och Ukraina nämnas. Ingen vet egentligen hur Putin avser att agera och det skapar stor osäkerhet. De sanktioner som EU svarat med, sätter press på Ryssland och drabbar den ryska befolkningen. Mats påminner om att den ryska befolkningen är van vid stora uppoffringar för att försvara sitt land. Putin har en effektiv, modern propagandaapparat i gång för att övertyga befolkningen om att Ryssland är utsatt för ett angrepp av västvärlden som hotar den ryska livsstilen och kulturen.

Nästa talare, Överste Bo Pellnäs, hade rubriken Ett försvar som kan försvara Sverige på sitt anförande. Hans huvudbudskap att försvaret är otillräckligt i den oroliga tid som råder. Försvaret borde stärkas, först och främst, med fler ubåtar och ett modernt luftvärn. Vi måste ha fast militär närvaro på Gotland.  Det är absolut nödvändigt för att försvarsförmågan skall vara trovärdig. Politikerna måste inse detta och det är bråttom. Samarbete med Finland som det pratas om är väl bra men kan samtidigt bli ett problem. Om Finland drabbas av hot/intrång från rysk sida kan Sveriges försvar bli inblandat. Försvaret av Norrland är i princip avvecklat och det är allvarligt med tanke på den långa kuststräckan. I Norrland finns t.ex. elproduktion som stora delar av Sverige är beroende av och den måste kunna försvaras.

Efter dessa inledningsanföranden fortsatte kvällen med ett samtal om konsekvenser för Sverige. Där deltog fullmäktigeledamoten Annelie Luthman (FP) och oppositionsrådet Jörgen Berglund (M). Samtalsledaren, Staffan Sandelin, ställde frågor kring hur det osäkra läget kan tänkas påverka Sundsvalls kommun. Sundvalls kommun har många företag som är väldigt exportberoende och fortsatt osäkerhet kan snabbt påverka lönsamheten. Det kan innebära neddragningar av personal och därmed minskade skatteintäkter. Kubal är ju dessutom ägt av ett ryskt företag som kan agera på direkt order av den ryska statsledningen. Vi har nu flera åldersgrupper som inte har gjort värnplikten, påpekade Annelie Luthman, och det har skapat en kunskapslucka om folkrätt och hur krig uppkommer.  

Frågor från publiken handlade i stor utsträckning om återinförande av den allmänna värnplikten och hur snabbt vi skulle kunna upprusta vårt försvar. Bo Pellnäs påminde om vad som hände när andra världskriget bröt ut 1939. Sveriges försvar var då riktigt dåligt och det dröjde till 1948 innan försvaret hade kapacitet att försvara landet. Då hade ju kriget slutat för tre år sedan. Vi står inför samma utmaningar nu 2015 om det värsta inträffar.  

Många i publiken ansåg kvällen intressant och vill gärna att flera tillfällen att diskutera säkerhetspolitik borde anordnas.

Arne Engholm

Ordförande Västernorrlands Försvarsutbildningsförbund.

Arne Engholm

Ordförande Västernorrlands Försvarsutbildningsförbund.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons