Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädslan för det som är annorlunda

Annons

Den ekonomiska och sociala oron har återigen visat att det finns en obefogad rädsla för det som uppfattas som annorlunda eller avvikande i relation till den etablerade normen.

Det här fenomenet kommer troligtvis upp på grund av att människor upplever en stor osäkerhet, och då letar efter någon typ av trygghet. Det finns en viss risk att den hårda globala konkurrensen leder till att jobb försvinner och människor blir arbetslösa.

Så länge vi inte tar människors upplevelser av otrygghet på allvar, så kommer detta att gynna de populistiska krafterna som får sin näring från människors känsla av otrygghet.

Tyvärr får de främlingsfientliga krafterna stor plats i media med sitt budskap om vi mot dem. Dessa myter som de högerextrema sprider är något som vi måste ta på ett mycket större allvar än vad vi gör i dag. Vi som lever våra liv i städerna och i städernas förorter möter mångfalden varje dag på våra arbeten, i våra butiker, och i våra offentliga miljöer.

I en global värld där människor rör sig över gränser för att arbeta, studera eller göra affärer, så borde inte främlingsfientligheten vara så utbredd som den är i dag.

Men, tyvärr ser vi fortfarande att det förekommer diskriminering i vårt samhälle. Om detta beror på rasism, fördomar, eller okunskap om diskrimineringslagen är det svårt att ge något exakt svar på.

Dock så finns det HR-experter som varnar för att det i delar av arbetslivet saknas kunskap om diskrimineringslagen.

Om så är fallet så är det hög tid att börja utbilda de som saknar kunskap om diskriminering och hur lagstiftningen mot diskriminering ska tillämpas.

Genom att gå till sig själv och våga utmana sina egna fördomar så går det sedan att våga möta dessa människor och se att de är precis som vi andra, då kan vi börja göra upp med våra gamla och etablerade fördomar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons