Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regelkrångel sätter stopp för invandrares idoga försök att stå på egna ben

/

Annons

Nyhetsbyrån TT skickade nyligen ut en artikel med statistik från myndigheten Tillväxtanalys, som visar att antalet företag som startats av invandrare har ökat med 50 procent på tre år. I Västernorrlands län startades 2009 106 företag av personer med utländsk härkomst. Tre år senare hade den siffran ökat till 173 företag – en ökning med 58 procent.

Tyvärr går företagen som invandrare startar relativt ofta i konkurs. Mönstret borde vara en väckarklocka för alla politiker, oavsett partitillhörighet. Folk som kommit till Sverige har alltså inte bara viljan att starta företag, utan gör dessutom verklighet av sina idéer. Vad som händer sedan är att höga kostnader och regelkrångel sätter stopp för deras idoga försök att stå på egna ben i sitt nya land. Detta är inget annat ett enormt slöseri med resurser.

Ett första steg för att underlätta för invandrarföretagarna vore att avskaffa arbetsgivaravgiften helt för den förste anställda under två år. Det skulle få många att våga anställa och växa sig starkare. Ett annat sätt är att sänka tillbaka arbetsgivaravgifterna för unga. Regeringens höjning drabbar företag med många unga anställda, såsom rut-företag, restauranger och byggfirmor, branscher där det är vanligt med utrikes födda företagare.

Enligt Tillväxtanalys är det dessutom vanligt att utrikes födda företagare ser brist på kapitaltillgång som ett hinder i verksamheten. För att öka inflödet av kapital vill Centerpartiet mer än fördubbla investeraravdraget, som möjliggör avdrag på skatten för investeringar i mindre företag.

För att de nyanlända ska bli mer rustade för livet som företagare vill Centerpartiet också ha tidig språkundervisning och göra samhällsorienteringen obligatorisk. Och för att inte regelberget ska växa vill Centerpartiet sätta ett bäst före-datum på nya regler och dessutom införa en princip om ”en regel in, en regel ut”.

Vi i Centerpartiet vill ta vara på resurserna som de utrikes födda utgör. Det gör vi bland annat genom att underlätta och sänka kostnaderna för de invandrare som väljer att pröva vingarna som företagare. Siffrorna från Tillväxtanalys visar att det finns en stor vilja hos dessa människor att göra rätt för sig.

Problemet är att viljan saknas hos den rödgröna regeringen. Att höja skatterna med 28 miljarder på jobb och företagande tyder snarare på en stor ovilja att stötta våra nya jobbskapare i deras strävan att bidra till det svenska samhället.

Emil Källström (C)

Ekonomisk-politisk talesperson

Jonny Lundin (C)

Distriktsordförande Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons