Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen borde se över sin styrning av Försäkringskassan

Annons
Skribenterna anser att regeringens åtgärder inte är tillräckliga när det gäller sjukpenningen.Bild: Claus Gertsen/TT

Bland LO:s medlemmar i Västernorrland märks upprördheten över Försäkringskassans behandling av sjukpenningen. Allt fler i Sverige får sin sjukpenning indragen och i de fackliga leden ser vi hur fler känner en osäkerhet ifall de skulle bli sjuka. I LO tycker vi att den här utvecklingen är mycket beklaglig.

Sjukförsäkringens uppgift är att ge de som drabbats av en sjukdom som nedsätter arbetsförmågan en ekonomisk trygghet. Tyvärr så har inte regeringen gjort tillräckligt under mandatperioden för att säkerställa att det fungerar som det ska. Många av de problem som uppstod under den borgerliga regeringen 2006-2014 har inte åtgärdats. De steg i rätt riktning som regeringen har tagit har inte visat sig tillräckliga.

Läs också: Jag blir fattigare på att få sjukreseersättning från landstinget

Vi i Västernorrlands facklig-politiska Demokratiråd efterfrågar kraftigare tag mot sjukdomars orsaker. Vi anser att regeringen borde prioritera den typen av åtgärder framför skärpta regler som minskar tryggheten hos löntagare. Det är så man långsiktigt motverkar den långvariga sjukfrånvaron och skapar förutsättningar för rättssäkra processer och optimal arbetsförmåga hos Sveriges löntagare.

Läs också: Försäkringskassan ägnar sig åt psykisk misshandel, varje dag

Löntagare måste kunna lita på att sjukförsäkringen finns där för dem om de blir sjuka. Om folk känner trygghet i sina anställningar är det bra för hela samhällsekonomin.

Facklig-politiska Demokratirådet Västernorrland

Jim Sundelin, ordförande Byggnads Mellannorrland

Åke Holmgren, ordförande Målarna Mellannorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons